Pages

niedziela, 29 września 2013

Sprawdzony przepis na ciasto Cappuccino

Wytworne ciasto "Cappuccino z masą ajerkoniakową"
Dodanie wiśni podkreśla smak i aromat tego wyjątkowego ciasta. 

Sprawdzony przepis: 
Biszkopt:
1 szklanka mąki tortowej
,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
5  całych jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli, 
2 łyżki kakao,
1 łyżka oleju, 
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy  cukier nadal ubijając,
następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując, następnie dodajemy 
przesianą  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu  wlewamy olej,
wszystko razem mieszamy łyżką drewnianą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C. i pieczemy z termoobiegiem przez 30  minut.
Sprawdzamy długą wykałaczką czy biszkopt  jest upieczony, (wkłuwamy w środek
ciasta wykałaczkę, jeżeli wykałaczka jest sucha biszkopt  jest gotowy)
I Masa ajerkoniakowa:
1 opakowanie kremu ajerkoniakowego,
przygotować w/g przepisu (na opakowaniu).
II Masa cappuccino: 
1 duży kubeczek śmietany 30% (330 g),
1 cukier waniliowy, 
1 łyżeczka cukru pudru, 
2 łyżki kawy cappuccino o smaku czekoladowym,
(zalać 1/3 szklanki wrzątku),
2 płaskie łyżeczki żelatyny,
Żelatynę wsypać do  kubeczka, zalać zimną wodą tak żeby powierzchnia była pokryta w całości, po napęcznieniu żelatynę zalać wrzącą wodą lub mlekiem  do wysokości 1/3 szklanki i wymieszać, aż żelatyna w całości się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, następnie
powoli wlewamy rozpuszczoną kawę cappuccino oraz przestudzoną, płynną żelatynę (miksujemy).
Upieczony biszkopt przekroić na połowę.
1. pierwszy krążek biszkoptu nasączamy i wykładamy całą masę ajerkoniakową, 
 wiśnie układamy na całej powierzchni masy (najlepiej ze słoika - konfitury lub z kompotu).
2. przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu (lekko przyciskamy, żeby masa ładnie się rozprowadziła),
 na wierzch wylewamy  całą masę cappuccino,
Wierzch dowolnie dekorujemy  np.potarkowaną czekoladą lub potarkowanymi orzechami.

Smacznego:)



5 komentarzy:

  1. uwielbiam, to ciacho pychota >)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmmm ciekawe, czy smakuje tak samo dobrze, jak wygląda? Jest tylko jeden sposób, by się przekonać... :) Trzeba piec, mili czytelnicy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jeja jakie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciasto robi wrażenie na imprezach rodzinnych,
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo, ale to bardzo dobre!!!! Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń