Pages

piątek, 4 października 2013

Sezonowe ciasto z śliwkami

Ciasto z śliwkami, bardzo łatwe, tanie, szybko się je robi i równie szybko znika z talerza. 


Sprawdzony przepis,
Ciasto:
1 szklanka cukru, 
5 jaj, 
3/4 szklanki oleju, 
1,5 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,

cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Jaja z cukrem ubijamy  na jednolitą masę, następnie dodajemy  kolejno,

wymieszane, przesiane mąki z  proszkiem do pieczenia i na  końcu olej.
Kruszonka:
1/3 kostki margaryny,
1 łyżka smalcu lub masła,
3/4 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
Wszystkie składniki szybko zagniatamy, robimy kulę  i wstawiamy do lodówki na około 2 h
lub do zamrażalnika na 15 minut.
Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto z olejem,
układamy pokrojone świeże śliwki, całość posypujemy  schłodzoną kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 C. około 40 - 45 minut
Dobra Rada:
Pierwsze 15 minut pieczemy z termoobiegiem, następnie zmieniamy na pieczenie góra i dół.
Po wyjęciu całość posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego!

5 komentarzy: