Ciasto:
1 szklanka cukru,
5 jaj,
3/4 szklanki oleju,
1,5 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Jaja z cukrem ubijamy na jednolitą masę, następnie dodajemy kolejno,
wymieszane, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i na końcu olej.
Kruszonka:
1/3 kostki margaryny,
1 łyżka smalcu lub masła,
3/4 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
Wszystkie składniki szybko zagniatamy, robimy kulę i wstawiamy do lodówki na około 2 h
lub do zamrażalnika na 15 minut.
Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto z olejem,
układamy pokrojone świeże śliwki, całość posypujemy schłodzoną kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 C. około 40 - 45 minut
Dobra Rada:
Pierwsze 15 minut pieczemy z termoobiegiem, następnie zmieniamy na pieczenie góra i dół.
Po wyjęciu całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
bardzo dobre, polecam,
OdpowiedzUsuńfajne, bo sezonowe
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jak zwykle pyszności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ,Ela
Zapraszam na degustację, co tydzień nowe wyzwanie,
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Polecam!!!! Pyszności :)
OdpowiedzUsuń