swój sprawdzony przepis na wieniec makowy z ciasta drożdżowego.
Zapewne będzie smakował i Wam. Ponacinany kilka razy
po obwodzie nie tylko wygląda apetycznie ale i efektownie.
Sprawdzony przepis,
Ciasto drożdżowe:
1/2 kg mąki pszennej,
3 dag drożdży,
1/2 kostki masła,
1/2 szklanki mleka,
1/3 szklanki cukru,
1 jajko,
1/2 łyżeczki soli,
skórka otarta z 1 cytryny,
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wsypać pokruszone drożdże, wlać lekko podgrzane mleko,
dodać skórkę cytrynową, sól, cukier, jajko i drobniutkie wiórki masła. Wymieszać montefką.
Następnie wyrobić ręcznie, jeżeli ciasto jest za luźne i klei się do rąk, można podsypać
dodatkowo niewielką ilością mąki.
Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
1/2 szklanki mielonego maku,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki śmietanki kremówki,
1/2 szklanki rumu lub czerwonego wina,
10 dag rodzynek,
10 dag mielonych migdałów,
1 łyżka owoców kandyzowanych,
1/2 łyżeczki cynamonu,
żółtko, 1 łyżka mleka - do posmarowania,
Rodzynki wraz z owocami kandyzowanymi zalać rumem lub winem, odstawić na 30 minut.
Mielony mak, wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć.
Śmietankę ubić, dodać cukier, mielone migdały, cynamon na końcu dodać przestudzony
mak i bakalie odciśnięte z rumu. Masę wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, cały posmarować nadzieniem makowym.
Zwinąć w luźny rulon.
Struclę posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, odstawić na 20 minut.
Wieniec naciąć nożem po kole 3 razy (przed pieczeniem).
Piec 40 minut w temp.180 C.
Po upieczeniu polać lukrem i posypać rozdrobnionymi orzechami i prażonymi na suchej
patelni płatkami migdałowymi.
Lukier:
2 łyżki stołowe mleka,
2 czubate łyżki cukru pudru,
Do szerokiego kubeczka wlać mleko, następnie partiami dosypywać cukier puder
i ucierać, można dodać kilka kropli rumu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz