Pages

czwartek, 21 listopada 2013

Wypasiona szarlotka z brzoskwiniami

Szarlotka, bardzo prosta i smaczna, a dlatego wypasiona ponieważ,
do jabłek dodajemy
brzoskwinie i galaretkę a do piany budyń.
Ciasto  nie jest wymagające jeżeli chodzi o stopień trudności i czas pracy. 

Testowałam  przeróżne przepisy na ciasto kruche ale ten z dodatkiem amoniaku spożywczego jest rewelacyjny.
Sprawdzony przepis:
Ciasto: 
3 szklanki mąki krupczatki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 żółtka, (białka pozostawiam na bezę),

1 kostka margaryny, 2 łyżki smalcu), 

1 szklanka cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

kilka kropli zapachu waniliowego, 
1/2 łyżeczki amoniaku (do wypieków),

- można zakupić w sklepie spożywczym.
Mąkę, cukier, tłuszcz, żółtka i proszek do pieczenia - rozkruszyć ręką,
Amoniak wymieszać z 1 czubatą łyżką  śmietany 18% i dodać do ciasta, szybko zagnieć kulę.
(długo nie wyrabiamy, ponieważ ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania).
Ciasto podzielić na dwie części
(jedną większą 3/4 ciasta i drugą mniejszą 1/4 ciasta).
Większą część zawinąć w folię i wstawić do lodówki, najlepiej na noc a na drugi dzień piec.
Drugą mniejszą część  zamrozić, łatwiej będzie nam potarkować na  wierzchu ciasta.
Większą część ciasta wylepiamy formę do pieczenia i gęsto nakłuwamy widelcem,
podpiekamy przez  około 15 minut w temp. 200 C.
Masa  jabłkowo - brzoskwiniowa:
1 kg jabłek winnych, lub 1 słoik prażonych jabłek,
4 połówki brzoskwiń,
sok z połowy cytryny,
1 cukier waniliowy, 
3 łyżki cukru (do smaku zależy od kwasowości jabłek), 
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym,
Jabłka obrać, usunąć  gniazda nasienne, pokroić  w ósemki, skropić sokiem z cytryny, 
dusić około 15 minut z 4 łyżkami wody, cukrem waniliowym i  cukrem.
Do gorącej masy jabłkowej dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i galaretkę w proszku,
całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną masę wykładamy na podpieczony  kruchy spód.
Beza budyniowa:
4 białka
2 łyżki cukru pudru, 
1 budyń śmietankowy mały (40g),
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i budyń.
Budyniową bezę wylewamy na masę jabłkową.
Na wierzch tarkujemy schłodzone pozostałe kruche  ciasto.
Całość pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 C.  

2 komentarze:

  1. Pyszna. Nie jest sucha i zapychająca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjny ten przepis z tym amoniakiem,
    pyszne kruche, nie ma zakalca,
    polecam:)

    OdpowiedzUsuń