Ads 468x60px

czwartek, 19 grudnia 2013

Faszerowane pstrągi pieczone w ziołowej posypce

Pieczone Pstrągi w ziołowej posypce, idealnie pasują jako potrawa Wigilijna, 
Pstrągi zawinięte w pergamin ziołowy podczas pieczenia nie wysychają,
a przy tym są soczyste i aromatyczne. Smakują wyśmienicie
i najważniejsze, że nie pochłaniają dużo czasu podczas przyrządzania.

Składniki:
2 średniej wielkości pstrągi,
1 cebulę,
5 średnich pieczarek, 
1/3 szklanki wina białego,
1 łyżka bułki tartej, 
sól,
olej do smażenia, 
natka pietruszki,
2 listki gotowego "Papirusa" lub dwa (docięte do wielkości ryb) kawałki papieru pergaminowego  posmarowane oliwą z oliwek i posypane ziołami prowansalskimi.
Kompozycję ziół możemy sami przygotować z oregano, tymianku, bazylii i szczypty rozmarynu.
Poszatkowane pieczarki i cebulę udusić na patelni w winie, po czym wymieszać z bułką tartą
i natką pietruszki.

Ryby dokładnie umyć, oczyścić (nie odcinać głów, ale usunąć oczy i skrzela), skropić
wewnątrz sokiem z cytryny i natrzeć solą, odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.

Po czym napełnić wnętrze przyprawionym farszem pieczarkowym.
Każdą rybę skropić oliwką i osobno zawinąć w pergamin ziołowy.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 180 C. 
Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz