Pieczone Pstrągi w ziołowej posypce, idealnie pasują jako potrawa Wigilijna,
Pstrągi zawinięte w pergamin ziołowy podczas pieczenia nie wysychają,
a przy tym są soczyste i aromatyczne. Smakują wyśmienicie
i najważniejsze, że nie pochłaniają dużo czasu podczas przyrządzania.
Składniki:
2 średniej wielkości pstrągi,
1 cebulę,
5 średnich pieczarek,
1/3 szklanki wina białego,
1 łyżka bułki tartej,
sól,
olej do smażenia,
natka pietruszki,
2 listki gotowego "Papirusa" lub dwa (docięte do wielkości ryb) kawałki papieru pergaminowego posmarowane oliwą z oliwek i posypane ziołami prowansalskimi.
Kompozycję ziół możemy sami przygotować z oregano, tymianku, bazylii i szczypty rozmarynu.
Poszatkowane pieczarki i cebulę udusić na patelni w winie, po czym wymieszać z bułką tartą
i natką pietruszki.
Ryby dokładnie umyć, oczyścić (nie odcinać głów, ale usunąć oczy i skrzela), skropić
wewnątrz sokiem z cytryny i natrzeć solą, odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
Po czym napełnić wnętrze przyprawionym farszem pieczarkowym.
Każdą rybę skropić oliwką i osobno zawinąć w pergamin ziołowy.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz