Pages

piątek, 13 grudnia 2013

Kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami


Tradycyjna pieczona kaczka z jabłkami i śliwkami.
Nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, ani też nie jest pracochłonna.
Wystarczy tylko odrobina chęci i przygotowanie odpowiednich produktów.
Uzyskanie wyjątkowo chrupiącej i przyrumienionej skórki to efekt posmarowania
kaczki masłem i spryskania jej zimną wodą.

 Składniki:
1 kaczka około 1,5 kg,
4 - 5 średnich jabłek,
10 dag suszonych śliwek,

4 łyżki masła,
sól, pieprz, papryka słodka,
1 łyżka tymianku,
Przygotowanie:
Gotową sprawioną kaczkę w środku i na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
Odstawiamy na dobę by skruszała.
Tak przygotowaną kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym, środek tuszki wypełniamy
ósemkami jabłek i połówkami śliwek. Boki kaczki obkładamy pozostałymi jabłkami i śliwkami.
Całość posypujemy wiórkami masła i przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w temperaturze 200 C. około 1 godziny i 30 minut.
Po godzinie pieczenia folię zdejmujemy, kaczkę nakłuwamy (najlepiej w okolicy udek),
aby wypłynął tłuszcz.na zewnątrz. Ponownie wstawiamy do pieczenia.
15 minut przed końcem pieczenia smarujemy zimną wodą,
aby zrobiła się chrupiąca skórka.
Upieczoną kaczkę podajemy na półmisku razem z upieczonymi jabłkami i śliwkami.

Smacznego:)



3 komentarze:

  1. bardzo latwe do przyżądzenia ,a jakie smaczne mmmmmmmmmmm pycha-dziękuję i wesołych świąt autorce

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna, prosta, mięciutka-cudo

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz robiłem kaczuchę i jeżeli zawsze ma mi wychodzić tak dobra jak z przepisu Lili to mogę ją robić co tydzień. REWELACJA!!!!, mięsko mięciutkie i rozpływające się w ustach. Bez wahania gorąco polecam. Kolejny trafiony przepis.

    OdpowiedzUsuń