Pages

niedziela, 15 grudnia 2013

Kapuśniaczki - Pieczone pierożki z kapustą

Moje "Kapuśniaczki", to nic innego jak pieczone pierożki drożdżowo - serowe z kapustą. Wyśmienite na zimno jak i na ciepło. Dzięki dodaniu serka są wilgotne nie czerstwieją i długo zachowują swoją świeżość. Podane razem z czerwonym barszczem
skuszą nie jednego wybrednego gościa. Idealnie nadają się do zamrożenia, można je upiec wcześniej i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika zawsze smakują jak świeże. 
Sprawdzony przepis:
Ciasto:
1 pojemnik serka twarogowego o smaku cebuli lub czosnku (300g),
1/2 kg mąki pszennej,
2 jaja (1 całe i 1 żółtko),
7 łyżek oleju, 
2 płaskie łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,

5 dag drożdży,
7 łyżek śmietany, 
Mąkę wsypać na stolnicę w środku zrobić dołek, dodać jaja, olej, cukier, sól i serek.
Drożdże wymieszać z śmietaną dodać do mąki. Wyrobić bardzo luźne ciasto.
Żeby ciasto nie kleiło się do rąk, można podsypać dodatkowo, niewielką ilością mąki.
Podzielić na 3 części, każdy placek rozwałkować o grubości około 3 - 4 mm.
Wyciąć szeroką
szklanką (do drinków) koła, napełnić farszem.
Z tej proporcji wychodzą 3 duże blachy, razem wychodzi około 60 pierożków.
Każdy pierożek posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, po wierzchu posypać
przyprawami: przyprawą do grilla, ziołami prowansalskimi lub suszoną bazylią .
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej,
3 cebule,
olej do smażenia,
Kapustę opłukać, zalać zimną wodą i gotować około 30 minut.
Ugotowaną kapustę, odcedzić, przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach
lub bardzo drobniutko posiekać.
Cebulę zeszklić, przesmażyć razem z kapustą około 15 minut, aż odparuje woda,
doprawić do smaku solą, majerankiem i pieprzem ziołowym.
 Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz