Ads 468x60px

sobota, 4 stycznia 2014

"Ananasowiec z kokosową bezą"

Sprawdzony przepis na "Ananasowiec"- jest nie tylko smaczny i efektowny. 
Wykonanie tego ciasta wbrew pozorom jest naprawdę łatwe i nie wymaga żadnych
specjalnych umiejętności, nie ma powodu do obaw, że ciasto nie wyjdzie.
Połączenie biszkoptu z masą budyniowo - ananasową, a do tego kokosowa beza polana czekoladą, nadaje temu wypiekowi wyjątkową kompozycję smaków.

Sprawdzony przepis,
Biszkopt:
3 jaja,
2/3 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
3/4 szklanki cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki octu,
1 łyżka oleju,
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier- miksujemy,
kolejno dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem,
następnie przesiewamy obydwie mąki i na końcu wlewamy olej.
Pieczemy 30 minut w temp.180 C.
Płyta kokosowa:
5 białek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka wiórek kokosowych,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier - nadal miksujemy,
następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe,
wszystko razem mieszamy.
Pieczemy 30 minut w temp.180 C.
Krem ananasowy:
1 szklanka soku z puszki ananasa (owoce do masy),
1 szklanka wody,
2/3  szklanki cukru,
cukier waniliowy,
3 żółtka,
1 łyżka budyniu śmietankowego,
2 spore łyżki mąki ziemniaczanej,
1 margaryna Kasia,
2 łyżki alkoholu.
Ugotować budyń na wodzie i soku z puszki ananasa.
Do rondla wlewamy 1/2 szklanki wody, 1 szklankę soku z ananasa, cukier i cukier waniliowy,
gdy się zagotuje wlewamy zmiksowane żółtka razem z budyniem, mąką ziemniaczaną i 1/2 szklanki wody. Budyń gotujemy stale miksując, aż pojawią się tzw. "wulkany".
Tak ugotowany budyń jeszcze gorący przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą,
(żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch) i odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę Kasię miksujemy, aż podwoi swoją objętość i zbieleje, następnie możemy zacząć
dodawać po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.
Do zmiksowanej masy dodajemy do smaku alkohol.
Na końcu dodajemy pokrojone w drobniutką kostkę ananasy.
Kiedy mamy już upieczone placki i przygotowany krem ananasowy  
składamy kolejne warstwy ciasta. 
I warstwa - biszkopt nasączony, (1/2 szklanki wody z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką wódki).
II warstwa - krem budyniowy z ananasem,
III warstwa - płyta kokosowa,
wszystko lekko dociskamy, żeby warstwy się przykleiły.
IV warstwa - polewa czekoladowa.
Polewa czekoladowa: 
1 tabliczka czekolady mlecznej (100g),
3 łyżki mleka,
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej
Mniejszy garnuszek z czekoladą i mlekiem wstawiamy do większego garnka z gotującą wodą.
Gotujemy wodę, stale mieszając czekoladę do powstania jednolitej masy.
Płynną, lekko przestudzoną polewą czekoladową polewamy ciasto. 
Warto wiedzieć:
Budyń najlepiej ugotować na noc, żeby dobrze się wystudził, wówczas będziemy mieli gwarancję,
że ucierany budyń z "Kasią" następnego dnia, na pewno się nie zważy i krem będzie puszysty.

Smacznego:)


1 komentarze:

  1. Bardzo smaczne, polecam wychodzi jak na zdjęciu,
    pozdrawiam,
    Klaudia

    OdpowiedzUsuń