Pages

sobota, 1 marca 2014

Pasztet mięsno - warzywny

Najsmaczniejszy, delikatny pasztet przygotujemy z różnych gatunków
mięs i dużej ilości warzyw. 
Wyśmienity w smaku pasztet,  
nie jest skomplikowany ani za drogi.
Wystarczy ugotować kilka gatunków mięs z warzywami i przyprawami.
Wszystko razem przemielić i upiec.

Sprawdzony przepis:
Składniki do gotowania:
0,5 kg wieprzowiny w kawałku z łopatki,
0,5 kg wołowiny (gulaszowej),
1 pierś z kurczaka, (lub obrane mięsko z gotowanej kury np. z rosołu)
0,5 kg warzyw:
(4 marchewki, 1 pietruszka, 1/3 średniego selera),
przyprawy:
(sól, pieprz ziarnisty, kilka ziaren ziela, 2 listki laurowe).
Wszystkie gatunki mięsa zalać zimną wodą i zagotować,
po czym zdjąć szumowimy (ścięte białko).
Gotować około 0,5 h, po czym dodać warzywa i przyprawy.
Wszystko jeszcze razem pogotować w małej ilości wody około 0,5 h.
Składniki do smażenia:
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
25 dag wątróbki drobiowej,
Obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić w 2 łyżkach roztopionego masła.
Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, dodać do cebuli  i obustronnie lekko zrumienić.
Na końcu dodać rozdrobniony czosnek i wszystko razem wymieszać.
Ponadto:

1 suchą bulkę kajzerkę namoczyć w mleku,
3 całe jaja,
pęczek natki pietruszki,
1/2 czerwonego, wytrawnego wina, (w/g uznania),
10 dag suszonej żurawiny, 

Sposób przygotowania pasztetu:
  • ugotowane mięso i warzywa, przemielić przez maszynkę 2 razy na drobnych oczkach. 
  • następnie przemielić przesmażoną cebulę z wątróbką drobiową.
  • kolejno dodać do zmielenia 1 suchą bułkę kajzerkę (namoczoną w mleku).
  • 3 całe jaja,
  • pokrojony pęczek natki pietruszki (może być mrożona),
  • żurawinę namoczoną wcześniej w 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • całość doprawiamy do smaku:
    solą, pieprzem,
    gałką muszkatołową, roztartym w rękach majerankiem i tymiankiem,
Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę.
Jeśli pasztet jest za rzadki można dodać 2 łyżki kaszy manny.

Wykładamy do długiej, dużej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
Wierzch posypujemy bułką tartą wymieszaną z przyprawą do grilla.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp. 180 C.

1 komentarz:

  1. Doskonały przepis, warzywa dodają delikatności,
    świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń