Pages

poniedziałek, 3 marca 2014

Błyskawiczny "Keks" z białek

Mam doskonały pomysł na wykorzystanie białek jaj pozostałych
z pieczenia karnawałowych rarytasów. 
Białka w lodówce możemy przechowywać w zamkniętym słoiku nie dłużej niż 1 tydzień.  
Jeżeli nie mamy czasu, aby od razu je wykorzystać, białka spokojnie możemy 
zamrozić w pojemniku plastikowym lub po prostu w woreczku foliowym.
Po rozmrożeniu białka można ugotować i przeznaczyć je  jako dodatek 
do sałatek czy też różnego rodzaju past.
Wystarczy woreczek  foliowy z białkami zawiązać, włożyć do gotującej się wody
i gotować około 10 minut, aż białko się zetnie.
Rozmrożone białka doskonale się ubija, dlatego też można wykorzystać
 je do pieczenia różnego rodzaju ciast.
Ja tym razem białka wykorzystałam do upieczenia błyskawicznego keksu z bakaliami. 
Sprawdzony przepis,
Ciasto:

8 białek,
1 szklanka cukru pudru,

cukier waniliowy,
3/4 kostki masła (rozpuścić),
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
kilka kropli zapachu rumowego,
po łyżce bakalii (rodzynki, orzechy, suszone morele, owoce kandyzowane),
otarta skórka z cytryny,
Ubić białka na sztywno dodać cukier puder i waniliowy, następnie dodać mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i roztopione masło. Na końcu dodać bakalie obsypane mąką i skórkę.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą szerokiej keksówki. 
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. około 50 minut.
Dobra rada:
Po 20 minutach pieczenia, keks przeciąć nożem w środku wzdłuż blaszki,
aby zebrany w środku nadmiar powietrza mógł wyparować, wówczas keks będzie równy.
Po upieczeniu polukrować kolorowym lukrem w fantazyjne wzorki lub polać polewą czekoladową.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 krople aromatu cytrynowego,
2 - 3 krople wrzątku,
barwniki do lukru (w/g uznania),
Polewa czekoladowa:
1 tabliczkę czekolady (100g) rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka.            

1 komentarz: