Pages

czwartek, 6 marca 2014

Sprawdzony "Śmietanowiec z morelową nutką"

Przysmak śmietankowy z aromatyczną nutą morelową.
Wyjątkowo lekki i aromatyczny, wystarczy upiec 2 biszkopty, przełożyć je 
masą z zmiksowanych moreli z bitą śmietaną i twarogiem. 
Śmietanowiec to ciasto okazjonalne, ponieważ nie należy do tanich ciast.
Sprawdzony przepis,
Biszkopt:
2 całe jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki octu,
szczypta soli, 
Upiec dwa jednakowe biszkopty z tych samych proporcji.
Żółtka zalewamy octem, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, kolejno dodajemy cukier, żółtka wymieszane
z proszkiem i octem, następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Mąkę do biszkoptu, zawsze dosypujemy po ściankach miski
nigdy zaś do środka, ponieważ psuje to strukturę biszkoptu.
Wówczas będziemy mieli gwarancję, że biszkopt nie opadnie. 
Gotowy biszkopt wylewamy do średniej wielkości tortownicy (24 cm).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temp.180 C. 
Masa morelowa:
275 g miękkiego twarogu typu włoskiego"Capreesi" (1 kostka),
330 ml śmietanki 30%, (jeden większy kubeczek),
2 łyżki cukru pudru, 
1 puszka moreli w syropie, (2 morele odkładamy do dekoracji),
3 łyżeczki żelatyny,
cukier waniliowy,

1 słoiczek dżemu morelowego,
Morele z puszki zmiksować.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (tyle wody żeby pokryła żelatynę).
Następnie zalać 1/2 szklanki wrzącego soku morelowego i wymieszać
do rozpuszczenia żelatyny.
Kolejno żelatynę wymieszać z zmiksowanymi morelami.
Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym,
dodać ubitą śmietankę z cukrem pudrem,
następnie dodać zmiksowane morele z żelatyną, lekko wymieszać.
I Biszkopt
delikatnie nasączyć i posmarować dżemem morelowym,
następnie wylać 1/2 masy, powierzchnię masy wyrównać i ułożyć na niej  
II biszkopt, delikatnie docisnąć go. Ponownie nasączyć go i posmarować
dżemem morelowym, na wierzch kładziemy pozostałą 1/2 masą śmietankową. 
Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Nasączenie:
2/3 szklanki przegotowanej wody,
1 łyżeczka soku z cytryny, 
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka alkoholu (może być czysta wódka lub koniak).
Masa do dekoracji:
0,25 ml śmietanki ubić na sztywno (1 mały kartonik - 200ml),
z 1 łyżką cukru pudru
i 1 opakowaniem śmietan fix.

Ciasto w całości posmarować cienką warstwą bitej śmietany, wierzch udekorować, fantazyjnym wzorem. Przybrać małymi kawałkami moreli, środek można posypać tarkowaną czekoladą i obsypać prażonymi migdałami w/g uznania. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz