Pages

poniedziałek, 10 marca 2014

Pomysł na pieczone, chrupiące ziemniaki

Jeśli chcemy przygotować pyszne pieczone ziemniaki, w pierwszej kolejności 
musimy je obrać, lekko posolić i gotować około 20 minut.
Podgotowane (lekko twarde) ziemniaczki odcedzić, przestudzić,
pokroić w talarki około 1 cm lub "ósemki".
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Przyprawić solą, ziołami prowansalskimi i papryką słodką, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Wstawić do piekarnika na 200 C. piec około 30 minut.
Tak przygotowane ziemniaczki będą chrupiące, smaczne a w środku miękkie.
Ziemniaki można przyprawić gotową przyprawą do ziemniaków (w/g  uznania).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz