Pages

środa, 2 kwietnia 2014

Ciasto tortowe z masą mascarpone i bitą śmietaną

Efektowne ciasto godne na imprezy okolicznościowe. Łatwe szybkie i niedrogie.
Składniki tego ciasta idealnie pasują do przygotowania okrągłego toru.
Efekt uzyskamy przez przełożenie ciasta biszkoptowego masą z bitej śmietany
i serka mascarpone. Udekorujemy w/g uznania i okoliczności.
Delikatność smaku przełamiemy galaretką z owoców leśnych i czarnych jagód.
Sprawdzony przepis,
Biszkopt jasny:
2 całe jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki octu,
szczypta soli, 

1 łyżka oleju,
Biszkopt ciemny:
Wszystkie składniki takie same  jak wyżej z tym, 
że do biszkoptu ciemnego dosypujemy 1 łyżkę kakao,
w zamian odbieramy 1 łyżkę mąki tortowej. 
Pieczemy osobno dwa biszkopty jasny i ciemny.
Żółtka zalewamy octem, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, kolejno dodajemy cukier, żółtka wymieszane
z proszkiem i octem, następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Na końcu dolewamy olej i mieszamy nie miksujemy.
Gotowy biszkopt wylewamy do prostokątnej formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temp.180 C. 
Dobra Rada:
Jeżeli przepis przewiduje dodanie kakao, to należy wymieszać go z mąką,
a następnie dodać do ciasta, ponieważ dodanie samego kakao psuje strukturę biszkoptu.
Mąkę do biszkoptu, zawsze dosypujemy po ściankach miski
nigdy zaś do środka, wówczas będziemy mieli gwarancję, że biszkopt nie opadnie. 
Masa mascarpone z bitą śmietaną.
Potrzebujemy wszystkich składników po 2x 
Składniki na 1 warstwę:
1 kubeczek śmietany kremówki 30% (330 ml),

1/2  serka mascarpone,
1 mały cukier waniliowy (16 g), 

1 łyżeczka cukru pudru,
1 spora łyżeczka żelatyny. 
1/3 szklanki mleka,
Żelatynę wsypać do szklanki,
zalać niewielką ilością zimnej wody,
tak żeby powierzchnia była pokryta w całości.
Po napęcznieniu żelatynę zalać wrzącym mlekiem do wysokości 1/3 szklanki i wymieszać,
aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i cukier puder,
następnie dodać serek mascarpone, wszystko razem wymieszać mikserem.
Na końcu dolewamy przestudzoną lecz ciągnącą żelatynę i mieszamy,
tak przygotowaną masę od razu wylewamy na nasączony ciemny biszkopt.
Przykrywamy drugim jasnym biszkoptem i ponownie przygotowujemy  
2 warstwę masy, taką samą jak pierwszą.  
Wylewamy na nasączony jasny biszkopt.
Nasączenie: 
1 szklanka przegotowanej wody,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka alkoholu (najlepiej czysta wódka), 

Nasączamy lejąc 1 łyżkę wzdłuż  przez całą długość formy. Raz przy razie.
Dekoracja:
2 galaretki z owoców leśnych,
szklanka mrożonych czarnych jagód (w sezonie świeżych),
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.  
Najszybciej przestudzimy ją wystawiając na parapet lub balkon.
Do zimnej galaretki wrzucamy lekko rozmrożone owoce.
Tężejącą (nie płynną) galaretkę wylewamy na wierzch i dowolnie dekorujemy.
Ja swoje ciasto udekorowałam ubitą śmietaną zmiksowaną z śmietan - fixem.

1 kartonik śmietany 30% - 200 ml,

1 opakowanie smietan fiksu,
1 łyżeczka cukru pudru,
Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale i też tak pewnie smakuję,przy najbliższej okazji na pewno wypróbuje ten przepis.Prosze tylko podać wymiary blaszki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Blaszka standardowa, prostokątna o wymiarach 24 cm x 36 cm,
    może być minimalna różnica w rozmiarze, która nie będzie miała wpływu na smak.

    Pozdrawiam i życzę smacznego :)





    OdpowiedzUsuń