Bardzo łatwo się ją przyrządza podobnie jak rybę po grecku, z tym że, zamiast warzyw
smażymy paprykę z brzoskwiniami, dodajemy przecier pomidorowy z przyprawami i gotowe.
Sprawdzony przepis,
Składniki:
1 kg filetów rybnych (Miruna, Tilapia),
3 cebule średniej wielkości,
6 połówek brzoskwiń z puszki,
6 kawałków papryki marynowanej,
1 szklanka przecieru pomidorowego,
(lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozpuszczone w 1 szklance wody)
1/2 szklanki ketczupu pikantnego,
sok z cytryny do smaku,
sól, pieprz, papryka słodka mielona do smaku,
Sposób przyrządzenia:
- rybę skropić sokiem z cytryny, pokroić na 3 cm.kawałki, przyprawić, panierować w mące, usmażyć na złoty kolor.
- osobno usmażyć pokrojoną cebulę,
- dodać pokrojoną paprykę, podsmażyć,
- następnie dodać pokrojone brzoskwinie, wlać połowę soku z brzoskwiń chwilę poddusić,
- na końcu dodać przecier, ketczup, sok z cytryny, doprawić do smaku,
- wszystko razem poddusić w razie gdy sos będzie za gęsty można dolać soku z brzoskwiń.
zalać połową sosu i ponownie ułożyć rybę i zalać pozostałym sosem.
Dobra Rada:
Rybę po meksykańsku, najlepiej wykonać 1 lub 2 dni wcześniej przed podaniem,
ponieważ ryba musi przejść smakiem, przez co będzie smaczniejsza.
W dniu, którym planujemy ją podać, naczynie z rybą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy
do lekko nagrzanego piekarnika i przez 15 minut podgrzewamy w temp.150 C.
Smacznego:)
Rewelacyjny przepis, bardzo smakowała moim gościom,
OdpowiedzUsuńwarto sieęskusić :))))