Pages

piątek, 4 kwietnia 2014

Ryba po meksykańsku

Przygotowanie "Ryby w sosie meksykańskich", nie należy do dań skomplikowanych.
Bardzo łatwo się ją przyrządza podobnie jak rybę po grecku, z tym że, zamiast warzyw
smażymy paprykę z brzoskwiniami, dodajemy przecier pomidorowy z przyprawami i gotowe.
Sprawdzony przepis,
Składniki:
1 kg filetów rybnych (Miruna, Tilapia),
3 cebule średniej wielkości,

6 połówek brzoskwiń z puszki,
6 kawałków papryki marynowanej, 
1 szklanka przecieru pomidorowego, 
(lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozpuszczone w 1 szklance wody)
1/2  szklanki ketczupu pikantnego,
sok z cytryny do smaku,
sól, pieprz, papryka słodka mielona do smaku, 
Sposób przyrządzenia:
  • rybę skropić sokiem z cytryny, pokroić na 3 cm.kawałki, przyprawić, panierować w mące, usmażyć na złoty kolor. 
  • osobno usmażyć pokrojoną cebulę, 
  • dodać pokrojoną paprykę, podsmażyć, 
  • następnie dodać  pokrojone brzoskwinie, wlać połowę soku z brzoskwiń chwilę poddusić,
  • na końcu dodać przecier, ketczup, sok z cytryny, doprawić do smaku,
  • wszystko razem poddusić w razie gdy sos będzie za gęsty można dolać soku z brzoskwiń. 
Przygotować naczynie żaroodporne, na spód ułożyć połowę usmażonej ryby,
zalać połową sosu i ponownie ułożyć rybę i zalać pozostałym sosem.
Dobra Rada:
Rybę po meksykańsku, najlepiej wykonać 1 lub 2 dni wcześniej przed podaniem, 
ponieważ ryba musi przejść smakiem, przez co będzie smaczniejsza.
W dniu, którym planujemy ją podać, naczynie z rybą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy 
do lekko nagrzanego piekarnika i przez 15 minut podgrzewamy w temp.150 C.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Rewelacyjny przepis, bardzo smakowała moim gościom,
    warto sieęskusić :))))

    OdpowiedzUsuń