Ekspresowe, łatwe i tanie babeczki z wytrawnymi dodatkami.
To super przekąska dla osób które lubią sobie podjadać, a zarazem dbają o figurę.
Szczególnie wiosną mamy ochotę na tego rodzaju dietetyczne smakołyki.
Sprawdzony
przepis,
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej lub razowej,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
szczypta suszonego rozmarynu,
szczypta gałki muszkatołowej,
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, rozmarynem i gałką muszkatołową.
1 jajko, 1 żółtko,
1 łyżeczka cukru (dla koloru podczas pieczenia),
3/4 kostki masła,
2 łyżki oleju,
10 dag serka śmietankowego, (kanapkowy o smaku czosnkowym),
Jajka ubić, dodać cukier, masło w kawałkach, olej oraz serek, dokładnie utrzeć.
8 połówek posiekanych suszonych pomidorów,
8 pokrojonych zielonych oliwek,
12 całych oliwek z papryczką w środku do dekoracji.
Do mąki dodać ubite jaja z dodatkami oraz posiekane pomidory i oliwki.
Papierowe foremki do babeczek posmarować olejem, wstawić do odpowiedniej formy.
Napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch do każdej babeczki ułożyć jedną oliwkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30 minut w temp. 180 C.
Porcja na 12 sztuk babeczek.
Dobra Rada:
Do smarowanie foremek do babeczek, najlepiej użyć pędzelka lub wacika.
Formy do babeczek można używać w różnych kształtach.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek jeszcze ciepłe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super babeczki, polecam, szczególnie na wiosenna dietę
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
pl