i soczystą galaretką, nadaje temu wypiekowi wyjątkową kompozycję smaków.
Wystarczy upiec placek orzechowy, na niego położyć zmiksowane brzoskwinie
z bitą śmietaną, poukładać owoce i zalać galaretką.
Sprawdzony przepis,
Ciasto ciemne:
2 całe jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy, (16g)
1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
1/2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
5 dag lekko zmielonych orzechów,
1/3 szklanki oleju,
2-3 łyżki wody gazowanej,
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i zmielonymi orzechami.
(należy pamiętać, iż mąkę dosypujemy wolno po ściankach miski), lekko zmiksować.
Na końcu wlać olej i 2-3 łyżki wody gazowanej.
Gotowe ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temp.180 C.
Masa brzoskwiniowa:
330 ml śmietanki 30%, (jeden większy kubeczek),
2 serki homogenizowany o smaku waniliowym, (po 150 g),
2 łyżki cukru pudru,
cukier waniliowy,
1 puszka brzoskwiń w syropie, (3 brzoskwinie odkładamy do galaretki),
3 czubate łyżeczki żelatyny,.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (tyle wody żeby pokryła żelatynę).
Gdy napęcznieje zalać 1/3 szklanki wrzącego soku brzoskwiniowego i dobrze wymieszać.
Brzoskwinie zmiksować i połączyć z płynną żelatyną brzoskwiniową.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i waniliowy,
kolejno dodać serki waniliowe, a na końcu tężejącą masę brzoskwiniową,
Ponadto:
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym,
rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody.
Nasączenie:
1/2 szklanki przegotowanej wody,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka alkoholu (może być czysta wódka lub koniak).
Ciasto odwrócić (wierzchem do dołu) i ułożyć ponownie do formy.
Delikatnie nasączyć (1 łyżkę stołową polać przez całą długość blachy).
Wylać masę brzoskwiniową, poukładać brzoskwinie lekko wciskając w masę.
Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, (najlepiej na noc).
Ja swoją wersję urozmaiciłam dodając zamrożone czarne jagody.
Dobra Rada:
Aby skrócić czas przygotowania ciasta, najlepiej na samym początku przygotować galaretkę.
Wystawić na parapet okienny lub balkon do wystudzenia.
W tym czasie upieczemy ciasto i przygotujemy masę.
Smacznego:)
ciasto doskonałe, polecam, nic dodać nic ująć,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam autorkę {>}