Pages

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ciasto orzechowe z masą brzoskwiniową i galaretką

Szybkie, tanie i nie drogie. Połączenie ciasta orzechowego z delikatną masą brzoskwiniową 
i soczystą galaretką, nadaje temu wypiekowi wyjątkową kompozycję smaków.
Wystarczy upiec placek orzechowy, na niego położyć zmiksowane brzoskwinie 
z bitą śmietaną, poukładać owoce i zalać galaretką.
Sprawdzony przepis,
Ciasto ciemne:
2 całe jajka,
1/2 szklanki cukru,

1 cukier waniliowy, (16g) 
1 szklanka mąki pełnoziarnistej,

1/2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka cynamonu,
5 dag lekko zmielonych orzechów,
1/3 szklanki oleju,  
2-3 łyżki wody gazowanej, 
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym.  
Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i zmielonymi orzechami.
(należy pamiętać, iż mąkę dosypujemy wolno po ściankach miski), lekko zmiksować.
Na końcu wlać olej i 2-3 łyżki wody gazowanej.
Gotowe ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temp.180 C. 
Masa brzoskwiniowa:
330 ml śmietanki 30%, (jeden większy kubeczek),
2 serki homogenizowany o smaku waniliowym, (po 150 g),
2 łyżki cukru pudru, 

cukier waniliowy,
1 puszka brzoskwiń w syropie, (3 brzoskwinie odkładamy do galaretki),

3 czubate łyżeczki żelatyny,.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
(tyle wody żeby pokryła żelatynę).
Gdy napęcznieje zalać 1/3 szklanki wrzącego soku brzoskwiniowego i dobrze wymieszać.
Brzoskwinie zmiksować i połączyć z płynną żelatyną brzoskwiniową.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i waniliowy,
kolejno dodać serki waniliowe, a na końcu tężejącą masę brzoskwiniową,

Ponadto:
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym, 
rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody.
Nasączenie: 
1/2 szklanki przegotowanej wody,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka alkoholu (może być czysta wódka lub koniak).

Ciasto odwrócić (wierzchem do dołu) i ułożyć ponownie do formy.
Delikatnie nasączyć (1 łyżkę stołową polać przez całą długość blachy).
Wylać masę brzoskwiniową, poukładać brzoskwinie lekko wciskając w masę.
Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, (najlepiej na noc).
Ja swoją wersję urozmaiciłam dodając zamrożone czarne jagody. 
Dobra Rada:
Aby skrócić czas przygotowania ciasta, najlepiej na samym początku przygotować galaretkę. 
Wystawić na parapet okienny lub balkon do wystudzenia. 
W tym czasie upieczemy ciasto i przygotujemy masę.

 Smacznego:)



1 komentarz:

  1. ciasto doskonałe, polecam, nic dodać nic ująć,

    pozdrawiam autorkę {>}

    OdpowiedzUsuń