Pages

czwartek, 26 czerwca 2014

Pieczone pierożki z szpinakiem i pieczarkami

Pieczone pierożki drożdżowo - twarogowe można przyrządzać na kilka sposobów. 
Wystarczy tylko zmieniać farsz. Wyśmienite na zimno jak i na ciepło.
Dodanie twarogu do ciasta sprawia, że
są wilgotne i długo zachowują swoją świeżość. Idealnie nadają się do zamrożenia, można je upiec wcześniej i zamrozić.
Sprawdzony przepis:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej,
1 opakowanie serka twarogowego,
(może być serek smakowy do smarowania pieczywa 300g lub w kostce mielony 250g)
,
2 jaja (1 całe i 1 żółtko),

2 płaskie łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
7 łyżek oleju,
7 łyżek śmietany 18%, (to jest całe małe opakowanie - 200g),
5 dag drożdży,
Mąkę wsypać na stolnicę w środku zrobić dołek, dodać serek, jaja, cukier, sól i olej.
Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać do mąki. Wyrobić bardzo luźne ciasto.
Żeby ciasto nie kleiło się do rąk, można podsypać dodatkowo, niewielką ilością mąki.
Podzielić na 3 części, każdy placek rozwałkować o grubości około 3 mm.
Wycinać szeroką
szklanką (do drinków) koła, napełniać farszem. Zlepiać ręcznie lub foremką.
Układać na dużej blaszce z piekarnika w odstępach około 1 cm.
Każdy pierożek posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, po wierzchu posypać
przyprawami w/g uznania np. przyprawą do grilla
Piec w temp. 170 C. około 30 minut.
Z tej porcji wychodzi około 60 pierożków (3 duże blachy).
I Farsz szpinakowo - pieczarkowy,
3 cebule,
1 opakowanie mrożonego szpinaku (250g),

30 dag pieczarek,
10 dag sera żółtego,
2 ząbki czosnku,

sól, pieprz,
Cebulę zeszklić na oleju dodać  zamrożony szpinak i pokrojone surowe pieczarki.wszystko podsmażyć tak, żeby woda odparowała.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać potarkowany ser, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
II Farsz szpinakowy z serkiem feta,
3 cebule,
1 opakowanie mrożonego szpinaku (250g),

1/2 opakowania serka "Feta"
2 ząbki czosnku,

sól. pieprz
Cebulę zeszklić na oleju dodać zamrożony szpinak i podsmażyć tak, żeby woda odparowała.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać pokrojoną Fetę, wymieszać i odstawić do przestudzenia.

III Farsz pieczarkowy z serkiem topionym
3 cebule,
30 dag pieczarek,
1 serek topiony o smaku pomidorowym lub ziołowym,(duży - 100g),
sól, pieprz,

zioła prowansalskie,
Cebulę zeszklić na oleju,  dodać pokrojone surowe pieczarki.wszystko podsmażyć doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na końcu dodać pokrojony serek topiony, chwilę podgrzewać mieszając do czasu, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.

Smacznego:)

niedziela, 15 czerwca 2014

Kotlety mielone inaczej


Aby kotlety mielone były smaczniejsze, do mięsa zamiast surowej cebuli,
dodajemy przesmażoną drobno pokrojoną na maśle cebulę,
a suchą bułkę moczymy w mleku zamiast w wodzie.
Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przed smażeniem zalejemy je na 20 minut niewielką
ilością wody gazowanej, a następnie nadmiar zlejemy.
Kotlety mielone można urozmaicić w bardzo prosty sposób, wystarczy do mięsa mielonego
zamiast bułki dodać 3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych.
W środek każdego mielonego kotleta włożyć średniej wielkości, surowy kapelusz pieczarki,
obtoczyć w bułce tartej i smażyć na smalcu.
Inny sposób, jeżeli mamy duże kapelusze pieczarek, to wystarczy surowe pieczarki
pokroić w drobną kostkę,
wymieszać z doprawionym mięsem mielonym,
uformować owalne krokiety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z kilku stron.

Podajemy z sezonową surówką.


poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciasto jogurtowo - truskawkowe

Delikatne, lekkie a zarazem proste i szybkie.
Sezon na truskawki w pełni, aż ślinka leci żeby zrobić lekkie ciasto z truskawkami.
Ciasto jogurtowe z dodatkiem świeżych truskawek to hit sezonu.

Biszkopt ciemny:
3 całe jaja,
2/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
1 łyżeczka  kakao,
1 łyżka oleju,
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, kolejno dodajemy cukier, żółtka,
następnie dodajemy wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Na końcu dolewamy olej i mieszamy, nie miksujemy.

Gotowy biszkopt wylewamy do wysmarowanej prostokątnej formy
(o wym. 24cm x 35cm).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra - dół) na około 30 minut w temp.180 C. 

Składniki masy jogurtowej:
1 opakowanie śmietany 30 % (330ml),

1 opakowanie bitej śmietany w proszku (60 g),
1 cukier waniliowy (16 g), 
1 płaska łyżka cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
1 duże opakowanie gęstego  jogurtu naturalnego (400g typu greckiego).
Sposób przygotowania masy:
Żelatynę zalać zimną wodą tak żeby była pokryta w całości, po napęcznieniu zalać gorącą wodą
do wysokości 1/2 szklanki. Odstawić do przestudzenia.
Śmietanę (30 %) ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i cukier puder,
po czym dosypywać bitą śmietanę w proszku, nadal miksować do połączenia składników.
Następnie dodawać po 1 łyżce  jogurtu naturalnego, miksować krótko.
Na końcu wlać przestudzoną lecz płynną żelatynę
(może być lekko ciepła),
Tak przygotowaną masę jogurtową wylać na nasączony biszkopt:
Nasączenie:
1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody, 
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka cukru, 
1 łyżka alkoholu czystego (opcjonalnie)
Na masę poukładać truskawki, lekko dociskając je tak, żeby połowa truskawek była zanurzona w masie,a połowa wystawała. Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ponadto:
2 galaretki rozpuszczone  w 3 szklankach wrzącej wody,
30 dag świeżych truskawek,
Dobra Rada:
Należy pamiętać, iż do pieczenia biszkoptu smarujemy lub wykładamy papierem pergaminowym
tylko spód formy, a po upieczeniu boki biszkoptu odcinamy nożem od formy.

Wówczas będziemy mieli gwarancję, że biszkopt nie zapadnie się do środka.

Smacznego :)

niedziela, 1 czerwca 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem pod beszamelem

Ekspresowa, prosta i tania zapiekanka z piersi kurczaka i pora. 
Idealne danie na ciepłą obiadokolację.
Wystarczy tylko poszczególne warstwy ułożyć w naczyniu żaroodpornym 
zalać sosem beszamelowym i wszystko razem zapiec.
Składniki:
2 szklanki makaronu świderki,
1 litr wody,
1 pojedyncza  pierś kurczaka,
1 średni por,
2 łyżki tarkowanego sera żółtego, 
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
2 ząbki czosnku lub szczypta granulowanego,
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. (półtwardy), wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Fileta
z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić przyprawami

(sól. pieprz, papryka słodka), wyłożyć na makaron.
Pora pokroić na cienkie talarki. Przysypać nim kurczaka.
Posypać tarkowanym serem.
Zalać sosem beszamelowym.

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła, 
2 łyżki mąki,
1 szklanka bulionu warzywnego,
1 szklanka śmietany 18%,
Mąkę zrumienić z masłem na patelni.wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, 
następnie zmniejszyć ogień, dodać śmietanę. Zagotować.
Dobra Rada:
Do śmietany wlać odrobinę bulionu, rozprowadzić i dopiero tak przygotowaną śmietanę 
wlać do przypalonej mąki z bulionem.

W naczyniu żaroodpornym układać poszczególne warstwy:
- ugotowany makaron,
- przyprawione kawałki kurczaka,
- pokrojony por w talarki,
- tarkowany ser żółty, 
- wszystko zalać sosem.
Piec 40 - 45 minut w 180C.