Ads 468x60px

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciasto jogurtowo - truskawkowe

Delikatne, lekkie a zarazem proste i szybkie.
Sezon na truskawki w pełni, aż ślinka leci żeby zrobić lekkie ciasto z truskawkami.
Ciasto jogurtowe z dodatkiem świeżych truskawek to hit sezonu.

Biszkopt ciemny:
3 całe jaja,
2/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
1 łyżeczka  kakao,
1 łyżka oleju,
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, kolejno dodajemy cukier, żółtka,
następnie dodajemy wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Na końcu dolewamy olej i mieszamy, nie miksujemy.

Gotowy biszkopt wylewamy do wysmarowanej prostokątnej formy
(o wym. 24cm x 35cm).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra - dół) na około 30 minut w temp.180 C. 

Składniki masy jogurtowej:
1 opakowanie śmietany 30 % (330ml),

1 opakowanie bitej śmietany w proszku (60 g),
1 cukier waniliowy (16 g), 
1 płaska łyżka cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
1 duże opakowanie gęstego  jogurtu naturalnego (400g typu greckiego).
Sposób przygotowania masy:
Żelatynę zalać zimną wodą tak żeby była pokryta w całości, po napęcznieniu zalać gorącą wodą
do wysokości 1/2 szklanki. Odstawić do przestudzenia.
Śmietanę (30 %) ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i cukier puder,
po czym dosypywać bitą śmietanę w proszku, nadal miksować do połączenia składników.
Następnie dodawać po 1 łyżce  jogurtu naturalnego, miksować krótko.
Na końcu wlać przestudzoną lecz płynną żelatynę
(może być lekko ciepła),
Tak przygotowaną masę jogurtową wylać na nasączony biszkopt:
Nasączenie:
1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody, 
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka cukru, 
1 łyżka alkoholu czystego (opcjonalnie)
Na masę poukładać truskawki, lekko dociskając je tak, żeby połowa truskawek była zanurzona w masie,a połowa wystawała. Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ponadto:
2 galaretki rozpuszczone  w 3 szklankach wrzącej wody,
30 dag świeżych truskawek,
Dobra Rada:
Należy pamiętać, iż do pieczenia biszkoptu smarujemy lub wykładamy papierem pergaminowym
tylko spód formy, a po upieczeniu boki biszkoptu odcinamy nożem od formy.

Wówczas będziemy mieli gwarancję, że biszkopt nie zapadnie się do środka.

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz