Pieczone pierożki drożdżowo - twarogowe można przyrządzać na kilka sposobów.
Wystarczy tylko zmieniać farsz. Wyśmienite na zimno jak i na ciepło.
Dodanie twarogu do ciasta sprawia, że są wilgotne i długo zachowują swoją świeżość. Idealnie nadają się do zamrożenia, można
je upiec wcześniej i zamrozić.
Sprawdzony przepis:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej,
1 opakowanie serka twarogowego,
(może być serek smakowy do smarowania pieczywa 300g lub w kostce mielony 250g),
2 jaja (1 całe i 1 żółtko),
2 płaskie łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
7 łyżek oleju,
7 łyżek śmietany 18%, (to jest całe małe opakowanie - 200g),
5 dag drożdży,
Mąkę wsypać na stolnicę w środku zrobić dołek, dodać serek, jaja, cukier, sól i olej.
Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać do mąki. Wyrobić bardzo luźne ciasto.
Żeby ciasto nie kleiło się do rąk, można podsypać dodatkowo, niewielką ilością mąki.
Podzielić na 3 części, każdy placek rozwałkować o grubości około 3 mm.
Wycinać szeroką szklanką (do drinków) koła, napełniać farszem. Zlepiać ręcznie lub foremką.
Układać na dużej blaszce z piekarnika w odstępach około 1 cm.
Każdy pierożek posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, po wierzchu posypać
przyprawami w/g uznania np. przyprawą do grilla
Piec w temp. 170 C. około 30 minut.
Z tej porcji wychodzi około 60 pierożków (3 duże blachy).
I Farsz szpinakowo - pieczarkowy,
3 cebule,
1 opakowanie mrożonego szpinaku (250g),
30 dag pieczarek,
10 dag sera żółtego,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
Cebulę zeszklić na oleju dodać zamrożony szpinak i pokrojone surowe pieczarki.wszystko podsmażyć tak, żeby woda odparowała.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać potarkowany ser, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
II Farsz szpinakowy z serkiem feta,
3 cebule,
1 opakowanie mrożonego szpinaku (250g),
1/2 opakowania serka "Feta"
2 ząbki czosnku,
sól. pieprz
Cebulę zeszklić na oleju dodać zamrożony szpinak i podsmażyć tak, żeby woda odparowała.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać pokrojoną Fetę, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
III Farsz pieczarkowy z serkiem topionym
3 cebule,
30 dag pieczarek,
1 serek topiony o smaku pomidorowym lub ziołowym,(duży - 100g),
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone surowe pieczarki.wszystko podsmażyć doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na końcu dodać pokrojony serek topiony, chwilę podgrzewać mieszając do czasu, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz