Pages

niedziela, 6 lipca 2014

Babka domowa o trzech smakach

Wypiek prosty a zarazem bardzo szybki i tani.
Doskonały do popołudniowej, relaksującej herbatki.
Składniki: 
2 szklanki mąki pszennej,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
5 jaj,
25 dag masła roślinnego,
5 łyżek oleju,
1 łyżeczka octu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Ponadto dodatki do III warstw:
I warstwa - 1/2 szklanki maku, 2 krople olejku migdałowego,
II warstwa - 1 łyżka kakao, 2 krople olejku waniliowego,
III - 1 łyżka mąki, 2 krople olejku cytrynowego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 
Sposób wykonania:
Masło roślinne utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.                    
Następnie dodać ocet, olej oraz obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do I części dodać mak i olejek migdałowy,
Do II części dodać kakao i olejek waniliowy,
Do III części dodać mąkę, olejek cytrynowy i sok z cytryny.
Dużą formę do pieczenia babek lub tortownicę z kominem o średnicy 24 cm.
wysmarować dobrze masłem.obsypać bułką tartą.
Następnie wykładać do niej poszczególne warstwy.
Najpierw ciasto z kakao bo jest najcięższe, następnie ciasto białe i na końcu ciasto z makiem.
Piec około 50 - 55 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu babkę wyjąć odwracając ją dnem do góry.
Dowolnie udekorować posypując ją cukrem pudrem
lub polać rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka tabliczką czekolady.
Dobra Rada:
Aby babka nie rosła w stożek po około 20 minutach pieczenia, kiedy ciasto podrośnie należy przeciąć nożem po obwodzie, wówczas nadmiar powietrza zebrany w środku odparuje i babka będzie równa.
Rozpuszczając czekoladę należy pamiętać, że nie wolno jej gotować tylko na bardzo wolnym ogniu rozpuszczać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz