Nadchodzi sezon na zbieranie liści szpinaku z przydomowej grządki.
Bogaty w witaminy, kwas foliowy, żelazo oraz składniki odżywcze szpinak, coraz bardziej popularny jest w naszej kuchni. Jego walory smakowe sprawią, iż miłośnicy tej rośliny
uważają dania z szpinakiem za wyjątkowe i ekskluzywne.
Przebrane liście szpinaku - bez przebarwień i plam, należy umyć, rozłożyć na ręczniku papierowym i przykryć ręcznikiem papierowym. Następnie lekko wilgotne,całe liście wkładać porcjami do woreczków foliowych i zamrozić. Tak samo postępujemy z szczawiem, jeżeli chcemy go zamrozić.
Zamrożony szpinak doskonale się kroi lub kruszy i dlatego też, nie ma potrzeby kroić go przed zamrożeniem, ani tez nie należy go gotować czy też blanszować.
Zamrożony szpinak od razu możemy przyrządzać bez uprzedniego blanszowania.
Warto wiedzieć:
Na zbiór letni szpinak wysiewamy na przełomie maja i czerwca bezpośrednio do gruntu,
natomiast na zbiór zimowy szpinak można wysiewać dopiero w II połowie sierpnia.
Latem szpinaku nie wysiewamy, ponieważ jest to roślina długiego dnia.
Długość światła w ciągu dnia sprawia to że, roślina idzie w pędy kwiatowe.
Jeżeli chcemy użyć świeżego szpinaku do potraw, to najpierw należy go rozłożyć na sicie i przelać gorąca wodą. Szpinak należy dusić na maśle lub oliwie tylko kilka minut z dodatkiem soli i odrobiny pieprzu, dopiero pod koniec smażenia dodajemy czosnek, wówczas uzyskamy bardzo smaczną zieloną papkę dłuższe smażenie spowoduje to, że szpinak gorzknieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz