Ads 468x60px

piątek, 11 lipca 2014

Szpinak z ogrodu - jak go przechować

Nadchodzi sezon na zbieranie liści szpinaku z przydomowej grządki.
Bogaty w witaminy, kwas foliowy, żelazo oraz składniki odżywcze szpinak, coraz bardziej popularny jest w naszej kuchni. Jego walory smakowe sprawią, iż miłośnicy tej rośliny
uważają dania z szpinakiem za wyjątkowe i ekskluzywne.

Przebrane liście szpinaku - bez przebarwień i plam, należy umyć, rozłożyć na ręczniku papierowym i przykryć ręcznikiem papierowym. Następnie lekko wilgotne,całe liście wkładać porcjami do woreczków foliowych i zamrozić. Tak samo postępujemy z szczawiem, jeżeli chcemy go zamrozić.
Zamrożony szpinak doskonale się kroi lub kruszy i dlatego też, nie ma potrzeby kroić go przed zamrożeniem, ani tez nie należy go gotować czy też blanszować. 
Zamrożony szpinak od razu możemy przyrządzać bez uprzedniego blanszowania.

Warto wiedzieć:
Na zbiór letni szpinak wysiewamy na przełomie maja i czerwca bezpośrednio do gruntu,
natomiast na  zbiór zimowy szpinak można wysiewać dopiero w II połowie sierpnia.
Latem szpinaku nie wysiewamy, ponieważ jest to roślina długiego dnia.
Długość światła w ciągu dnia sprawia to że, roślina idzie w pędy kwiatowe.


Jeżeli chcemy użyć świeżego szpinaku do potraw, to najpierw należy go rozłożyć na sicie i przelać gorąca wodą. Szpinak należy dusić na maśle lub oliwie tylko kilka minut z dodatkiem soli i odrobiny pieprzu, dopiero pod koniec smażenia dodajemy czosnek, wówczas uzyskamy bardzo smaczną zieloną papkę dłuższe smażenie spowoduje to, że szpinak gorzknieje.

0 komentarze:

Prześlij komentarz