Pages

poniedziałek, 21 lipca 2014

Deser jogurtowo - winogronowy na zimno

Idealny, orzeźwiający deserek na upalne, letnie dni.
Łatwy, prosty i szybki
. Tu nie ma możliwości, że coś nie wyjdzie. 

Wystarczy połączyć odpowiednie składniki i efekt murowany.

To tylko połączenie śmietany kremówki z jogurtem greckim
i winogronami
 Składniki na zieloną masę: 
2 galaretki o smaku winogronowym lub agrestowym,
1 duży jogurt naturalny typu greckiego (400 g),
1 bita śmietana w proszku (60 g),

1 spora łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego, 
Sposób wykonania:
Ugotować
2 galaretki w 2 szklankach wody i odstawić do wystudzenia. 
Jogurt zmiksować z śmietaną w proszku, następnie dodać cukier puder i waniliowy, 
na końcu dodać tężejącą galaretkę. Przygotowaną masę odstawić.
Składniki na białą masę:
1 opakowanie śmietany 30% (330 ml),
1 duży jogurt naturalny typu greckiego (400 g),
1 bita śmietana w proszku (60 g),
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
3 czubate łyżeczki żelatyny,

Sposób wykonania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie tak, żeby w całości była pokryta,
Po napęcznieniu zalać wrzącą wodą do wysokości 1/2 szklanki i dobrze rozmieszać
odstawić do przestudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodać śmietanę w proszku,
cukier puder, waniliowy i wszystko razem połączyć mikserem.

Następnie dodać jogurt naturalny i jeszcze chwilę miksować zmniejszając obroty,

na końcu dodać przestudzoną lecz płynną żelatynę. 
Ponadto
:
30 dag zielonych winogron,

Winogrona sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, mniejsze przekroić na dwie części, większe na cztery.
Wykonanie:
Średniej wielkości tortownicę lub formę do pieczenia babek piaskowych,
wysmarować bardzo cieniutko masłem.
Na spód wylewamy połowę porcji masy zielonej,
następnie wylewamy całą masę białą, dodajemy winogrona (lekko wciskając w masę),
na wierzch wylewamy pozostałą masę zieloną. 

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Deser jest gotowy po kilku godzinach.
Ale najsmaczniejszy będzie, gdy przyrządzimy go wieczorem i przez całą noc postoi w lodówce.
Dobra Rada:    
1. Aby deserek ładnie odszedł od formy, wystarczy kilka sekund formę podgrzać na gazie,obracając go w kolo i od spodu. Lekko potrząsnąć, od razu odwrócić i wyjąć na talerz.
Można też formę z deserem na kilka sekund wstawić do miski z ciepłą wodą.

2. Za nim przystąpimy do robienia deseru, to proponuję na samym początku przygotować
galaretki,
ponieważ
najdłużej stygną.
3. Następnie przygotować żelatynę.
4. Gdy obydwie masy są już zmiksowane, dopiero wtedy dodajemy
galaretkę do zielonej masy i żelatynę do białej masy,
ponieważ po dodaniu galaretki i żelatyny masa szybko tężeje. 

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz