Orzeźwiający, zdrowy i nietuczący przysmak, powstaje z połączenia jogurtu naturalnego z
czarnymi jagodami. W dodatku szybki, nieskomplikowany i tani.
W sezonie powinno się jeść jak najwięcej czarnych jagód i to w różnych postaciach.
czarnymi jagodami. W dodatku szybki, nieskomplikowany i tani.
W sezonie powinno się jeść jak najwięcej czarnych jagód i to w różnych postaciach.
Można przyrządzać je na kilka sposobów, np;
- świeże lub mrożone owoce zmiksować z jogurtem naturalnym - pić w formie koktajlu,
- świetnie smakują zalane galaretką z owoców leśnych - podane w formie deseru,
- przyrządzone w formie konfitury idealnie pasują do wszelkiego rodzaju deserów i ciast.
Czarne jagody i borówki amerykańskie zawierają największą ilość antyoksydantów,
które chronią organizm przed nowotworami i chorobami związanymi ze starzeniem się.
Składniki na masę jagodową:
2 duże jogurty naturalne typu greckiego (400 g - 1 sztuka),
2 śmietany w proszku - typu Śnieżka (60 g - 1 sztuka),
3 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
3 czubate łyżeczki żelatyny,
1 szklanka czarnych jagód,
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie tak, żeby w całości była pokryta.
Po napęcznieniu zalać wrząca wodą do wysokości 1/2 szklanki i dobrze rozmieszać,
odstawić do przestudzenia.
Zmiksować 2 jogurty z 2 Śnieżkami i cukrem waniliowym.
Osobno zmiksować czarne jagody z cukrem pudrem i dodać przestudzoną, płynną żelatynę.
Następnie mikserem połączyć obie masy (masę jogurtową z masą jagodową).
Ponadto:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g),
2 galaretki o smaku jagodowym lub owoców leśnych,
1/2 szklanki (całych) czarnych jagód,
2 łyżki cukru pudru,
Sposób wykonania:
- świeże lub mrożone owoce zmiksować z jogurtem naturalnym - pić w formie koktajlu,
- świetnie smakują zalane galaretką z owoców leśnych - podane w formie deseru,
- przyrządzone w formie konfitury idealnie pasują do wszelkiego rodzaju deserów i ciast.
Czarne jagody i borówki amerykańskie zawierają największą ilość antyoksydantów,
które chronią organizm przed nowotworami i chorobami związanymi ze starzeniem się.
Składniki na masę jagodową:
2 duże jogurty naturalne typu greckiego (400 g - 1 sztuka),
2 śmietany w proszku - typu Śnieżka (60 g - 1 sztuka),
3 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
3 czubate łyżeczki żelatyny,
1 szklanka czarnych jagód,
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie tak, żeby w całości była pokryta.
Po napęcznieniu zalać wrząca wodą do wysokości 1/2 szklanki i dobrze rozmieszać,
odstawić do przestudzenia.
Zmiksować 2 jogurty z 2 Śnieżkami i cukrem waniliowym.
Osobno zmiksować czarne jagody z cukrem pudrem i dodać przestudzoną, płynną żelatynę.
Następnie mikserem połączyć obie masy (masę jogurtową z masą jagodową).
Ponadto:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g),
2 galaretki o smaku jagodowym lub owoców leśnych,
1/2 szklanki (całych) czarnych jagód,
2 łyżki cukru pudru,
Sposób wykonania:
- Ugotować 2 galaretki w 2,5 szklankach wody i odstawić do wystudzenia.
- Galaretkę podzielić na dwie części.
- Średniej wielości tortownicę wysmarować masłem, na dno układać biszkopty
zamoczone w 1 części rozpuszczonej i tężejącej galaretki.
Pozostałą galaretkę wylać równomiernie w zagłębienia pomiędzy biszkoptami. - Na biszkopty wylać masę jogurtowo - jagodową.
- Następnie 1/2 szklanki jagód zmiksować i połączyć z 2 częścią tężejącej galaretki.
Tak przygotowaną galaretką polać po wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz