Doskonałe dla osób lubiących podjadać słodkości a zarazem dbających o linię.
Wystarczy tylko zamieszać odpowiednie składniki, upiec i przekąska gotowa.
Składniki:
1 szklanka mąki razowej lub pełnoziarnistej,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki otrąb pszennych,
1/2 szklanki płatków owsianych (rozdrobnionych),
5 całych jaj,
3/4 szklanki cukru trzcinowego,
3/4 szklanki oleju,
1 łyżeczka sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
2 łyżki pestek dyni,
2 łyżki pestek słonecznika,
2 łyżki siemienia lnianego,
2 łyżki suszonej żurawiny,
Sposób wykonania:
- Jaja ubić z cukrem
- Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą
- Następnie dodać otręby, płatki i olej
- Na końcu dodać pestki i suszoną żurawinę, połączyć wszystkie składniki.
- Ciasto nakładać po łyżce do silikonowych foremek lub do specjalnej blachy do pieczenia babeczek
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C. (góra - dół) około 25- 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz