Pages

piątek, 15 sierpnia 2014

Ciasto czekoladowe z kokosową bezą

Ciasto efektowne a przy tym szybkie i proste. 
Wystarczy zagnieść kruche ciasto, ugotować budyń, ubić bezę,
poskładać poszczególne warstwy. Wszystko razem upiec i gotowe.
Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki krupczatki (ewentualnie tortowej),
2/3 kostki margaryny Palmy,
3 łyżki cukru pudru,

4 żółtka,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 szklanki wiórek kokosowych,
Wszystkie w/w składniki posiekać nożem, a następnie zagnieć szybko kruche ciasto.
Wyłożyć na natłuszczoną blachę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto, podpiec około 15 minut w temp. 200C. 

Składniki na masę czekoladową:
1 litr mleka,
3 budynie czekoladowe,
3 łyżki cukru,
Ugotować budyń. 
  • z 1 l. odlać 1 szklankę mleka i rozprowadzić 3 budynie, 
  • pozostałe mleko zagotować z cukrem,
  • do gotującego mleka wlać rozprowadzony budyń, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia,
  • Gorący budyń wylać na podpieczony spód. 
Składniki na kokosową bezę:
4 białka,
1/2 szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
1 szklanka wiórek kokosowych,
szczypta soli,
  • ubić pianę z szczyptą soli,
  • następnie dodać cukier i mąkę,
  • na końcu dodać wiórki kokosowe - tylko zamieszać nie miksować,
  • Tak przygotowaną bezę wylać na budyń.
Całość piec około 50 minut w temp. 180 C (góra- dół). 
Dobra rada:
Jeżeli nie mamy budyniu czekoladowego - zamiennie możemy użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego dodając na każdą paczkę - 1 łyżeczkę kakao.
Należy pamiętać, że gdy dodajemy wiórki kokosowe do białek - wystarczy je tylko lekko
zamieszać łyżką, ponieważ miksowanie wiórek z białkami - psuje strukturę ubitego białka.
Ciasto pieczemy w blaszce prostokątnej o wymiarach 24 cm.x 36 cm. 



2 komentarze:

  1. Dzisiaj próbowałam wypieku. Bardzo smaczny kawałek ciasta. Nie za suchy, nie za słodki. W sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, szybki i bardzo smaczny placek, polecam>)

    OdpowiedzUsuń