Wystarczy zagnieść kruche ciasto, ugotować budyń, ubić bezę,
poskładać poszczególne warstwy. Wszystko razem upiec i gotowe.
Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki krupczatki (ewentualnie tortowej),
2/3 kostki margaryny Palmy,
3 łyżki cukru pudru,
4 żółtka,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki wiórek kokosowych,
Wszystkie w/w składniki posiekać nożem, a następnie zagnieć szybko kruche ciasto.
Wyłożyć na natłuszczoną blachę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto, podpiec około 15 minut w temp. 200C.
Składniki na masę czekoladową:
1 litr mleka,
3 budynie czekoladowe,
3 łyżki cukru,
Ugotować budyń.
- z 1 l. odlać 1 szklankę mleka i rozprowadzić 3 budynie,
- pozostałe mleko zagotować z cukrem,
- do gotującego mleka wlać rozprowadzony budyń, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia,
- Gorący budyń wylać na podpieczony spód.
4 białka,
1/2 szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka wiórek kokosowych,
szczypta soli,
- ubić pianę z szczyptą soli,
- następnie dodać cukier i mąkę,
- na końcu dodać wiórki kokosowe - tylko zamieszać nie miksować,
- Tak przygotowaną bezę wylać na budyń.
Dobra rada:
Jeżeli nie mamy budyniu czekoladowego - zamiennie możemy użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego dodając na każdą paczkę - 1 łyżeczkę kakao.
Należy pamiętać, że gdy dodajemy wiórki kokosowe do białek - wystarczy je tylko lekko
zamieszać łyżką, ponieważ miksowanie wiórek z białkami - psuje strukturę ubitego białka.
Ciasto pieczemy w blaszce prostokątnej o wymiarach 24 cm.x 36 cm.
Dzisiaj próbowałam wypieku. Bardzo smaczny kawałek ciasta. Nie za suchy, nie za słodki. W sam raz.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, szybki i bardzo smaczny placek, polecam>)
OdpowiedzUsuń