Sprawdzony przepis:
3 duże jaja,
1 szklanka cukru (250 g),
1 cukier waniliowy,
2/3 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka kakao,
szczypta soli
2 łyżki suszonej żurawiny, (obsypanej w 1 łyżce mąki).
3 średniej wielkości jabłka,
- Całe jaja zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż masa zbieleje.
- Do jaj wlać olej i połączyć mikserem.
- Następnie do masy dosypywać (po ściankach miski) obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Na końcu dosypać kakao.
- Następnie dodać jabłka pokrojone w drobną kostkę i żurawinę.
- Formę keksową o wym. 30 cm. x 11 cm. wyłożyć papierem do pieczenia
lub wysmarować masłem i obsypać bułką. Wylać do niej ciasto. - Piec około 75 minut w temp. 180 C.
- Po upieczeniu keks wyłożyć na deskę (górą do dołu) tak aby spód był na wierzchu.
2 tabliczki białej czekolady po 100 g.
4 łyżki wody.
- W małym rondelku zagotować wodę.
- Następnie dodać połamaną czekoladę w małe kawałeczki.
- Mieszać cały czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści (nie gotować - bo się zważy).
- Przestudzoną czekoladą polać przestudzony keks.
1. Aby osiągnąć efekt ciasta marmurkowego, po dodaniu kakao do ciasta mieszamy lekko widelcem (nie miksujemy).
2. Aby keks po upieczeniu był równy, należy przez pierwsze 30 minut piec w niskiej temperaturze
170 C. Po tym czasie jak podrośnie i lekko się zapiecze należy przekroić ciasto nożem wzdłuż blaszki, aby nadmiar powietrza zebrany w środku odparował. Następnie podnosimy temperaturę do 180 C. i pieczemy przez kolejne 40 - 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz