Pages

środa, 3 grudnia 2014

Keks jabłkowy z żurawiną w białej czekoladzie

Rewelacyjny, najprostszy i najtańszy keks jaki do tej pory robiłam. Wszystkie składniki w jednej misce zmiksowałam, na końcu dodałam jabłka i żurawinę. Całość polałam białą czekoladą.
Sprawdzony przepis:
3 duże  jaja,

1 szklanka cukru (250 g),
1 cukier waniliowy,
2/3 szklanki oleju, 
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej,

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
1/2 łyżeczki cynamonu, 
1 łyżka kakao,
szczypta soli
2 łyżki suszonej żurawiny, (obsypanej w 1 łyżce mąki).
3 średniej wielkości jabłka,
  • Całe jaja zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż masa zbieleje.
  • Do jaj wlać olej i połączyć mikserem.
  • Następnie do masy dosypywać (po ściankach miski) obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 
  • Na końcu dosypać kakao.
  • Następnie dodać jabłka pokrojone w drobną kostkę i żurawinę.
  • Formę keksową o wym. 30 cm. x 11 cm. wyłożyć papierem do pieczenia
    lub wysmarować masłem i obsypać bułką. Wylać do niej ciasto.
  • Piec około 75 minut w temp. 180 C.     
  • Po upieczeniu keks wyłożyć na deskę (górą do dołu) tak aby spód był na wierzchu.
Biała polewa
2 tabliczki białej czekolady po 100 g.

4 łyżki wody.
  • W małym rondelku zagotować wodę.
  • Następnie dodać połamaną czekoladę w małe kawałeczki.
  • Mieszać cały czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści (nie gotować - bo się zważy).
  • Przestudzoną czekoladą polać przestudzony keks.
Dobra rada:
1. Aby osiągnąć efekt ciasta marmurkowego, po dodaniu kakao do ciasta mieszamy lekko widelcem (nie miksujemy).
2. Aby keks po upieczeniu był równy, należy przez pierwsze 30 minut piec w niskiej temperaturze
 170 C. Po tym czasie jak podrośnie i lekko się zapiecze należy przekroić ciasto nożem wzdłuż blaszki, aby nadmiar powietrza zebrany w środku odparował. Następnie podnosimy temperaturę do 180 C. i pieczemy przez kolejne 40 - 45 minut.                                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz