Pages

niedziela, 7 grudnia 2014

Kaczka pieczona w czerwonej kapuście

Wyjątkowo ekskluzywne danie, doskonałe na przyjęcia okolicznościowe i świąteczne.
Wbrew pozorom przygotowanie kaczki nie jest trudne, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.

Sprawdzony przepis:
Składniki:  
1 sprawiona kaczka około 1,5 kg,
sól, pieprz, 

1 łyżeczka majeranku,

szczypta roztartego rozmarynu, 
2 ząbki czosnku,  
2 łyżki masła,
Kapusta:
1 mała główka czerwonej kapusty około 1 kg,
1 szklanka czerwonego wina,

2 łyżki oleju,
2 cebule, 
sól, pieprz,  
sok z grubszego plastra cytryny,
Sposób przyrządzenia:
  • sprawioną kaczkę opłukać,
  • natrzeć dobrze przyprawami od środka i na zewnątrz (solą, pieprzem, sproszkowanym majerankiem, roztartym w ręku rozmarynem i czosnkiem),
  • odstawić na dobę w chłodne miejsce, żeby skruszała i przeszła przyprawami,
  • następnie włożyć kaczkę do brytfanny lub naczynia żaroodpornego z przykrywą,
  • na wierzch kaczki po wiórkować masło, podlać 1 szklanką wody i piec około 1,5 godziny w 200 C. 
  • na patelni rozgrzać olej, dodać poszatkowaną kapustę i pokrojoną w piórka cebulę,  dusić około 10 minut, 
  • przyprawić solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z 1 grubszego plasterka cytryny,
  • podlać szklanką czerwonego wina i dusić jeszcze około 5 minut.
  • prawie upieczoną i zrumienioną kaczkę wyjąć, podzielić na małe porcje, 
  • podsmażoną kapustę przełożyć do naczynia w którym piekła się kaczka, na nią poukładać porcje kaczki,
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i wszystko razem piec około 30 minut.  
  • podawać gorącą razem z czerwoną kapustką. 

Dobra rada:
1. Należy pamiętać, iż czas pieczenia zależy od wagi mięsa, na każdy 1 kg - 1 h pieczenia.
2. Jeżeli chcemy ułatwić sobie czas przyrządzenia kaczki, to możemy dzień wcześniej upiec kaczkę, przygotować kapustę i wszystko ułożyć w naczyniu.
Przed podaniem do stołu, przygotowaną potrawę pieczemy i podajemy gorącą na półmisku razem z czerwoną kapustą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz