Wbrew pozorom przygotowanie kaczki nie jest trudne, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.
Sprawdzony przepis:
Składniki:
1 sprawiona kaczka około 1,5 kg,
sól, pieprz,
1 łyżeczka majeranku,
szczypta roztartego rozmarynu,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
Kapusta:
1 mała główka czerwonej kapusty około 1 kg,
1 szklanka czerwonego wina,
2 łyżki oleju,
2 cebule,
sól, pieprz,
sok z grubszego plastra cytryny,
Sposób przyrządzenia:
- sprawioną kaczkę opłukać,
- natrzeć dobrze przyprawami od środka i na zewnątrz (solą, pieprzem, sproszkowanym majerankiem, roztartym w ręku rozmarynem i czosnkiem),
- odstawić na dobę w chłodne miejsce, żeby skruszała i przeszła przyprawami,
- następnie włożyć kaczkę do brytfanny lub naczynia żaroodpornego z przykrywą,
- na wierzch kaczki po wiórkować masło, podlać 1 szklanką wody i piec około 1,5 godziny w 200 C.
- na patelni rozgrzać olej, dodać poszatkowaną kapustę i pokrojoną w piórka cebulę, dusić około 10 minut,
- przyprawić solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z 1 grubszego plasterka cytryny,
- podlać szklanką czerwonego wina i dusić jeszcze około 5 minut.
- prawie upieczoną i zrumienioną kaczkę wyjąć, podzielić na małe porcje,
- podsmażoną kapustę przełożyć do naczynia w którym piekła się kaczka, na nią poukładać porcje kaczki,
- wstawić do nagrzanego piekarnika i wszystko razem piec około 30 minut.
- podawać gorącą razem z czerwoną kapustką.
Dobra rada:
1. Należy pamiętać, iż czas pieczenia zależy od wagi mięsa, na każdy 1 kg - 1 h pieczenia.
2. Jeżeli chcemy ułatwić sobie czas przyrządzenia kaczki, to możemy dzień wcześniej upiec kaczkę, przygotować kapustę i wszystko ułożyć w naczyniu.
Przed podaniem do stołu, przygotowaną potrawę pieczemy i podajemy gorącą na półmisku razem z czerwoną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz