Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie maku, ale i z tą czynnością można sobie poradzić. Dodanie jabłek do maku sprawia, że makowiec nie jest suchy tylko wilgotny, natomiast bakalie poprawiają smak i aromat tego ciasta.
Sprawdzony przepis:
30 dag maku,
1 i 1/2 szklanki mleka (do sparzenia maku),
1 i 1/3 szklanki cukru (250 g),
1 kostka margaryny (250 g),
6 jaj,
8 sporych łyżeczek kaszy manny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 kropli olejku migdałowego,
Ponadto:
4 średniej wielkości jabłka,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki suszonej żurawiny,
2 łyżki orzechów włoskich,
Polewa:
1/3 kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki zimnej wody,
3 łyżeczki kakao,
- Mak, sparzyć i zemleć w maszynce (wystarczy raz).
- Żółtka zmiksować z cukrem (aż masa zbieleje), a następnie dodać do maku.
- Wlać roztopioną margarynę i dokładnie wymieszać (można mikserem).
- Następnie, wsypać kaszę manną, proszek do pieczenia i aromat migdałowy.
- Jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać do maku razem z pozostałymi bakaliami.
- Na końcu dodać ubitą pianę z 6 białek i wszystko delikatnie wymieszać.
- Blaszkę o wym. 23 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec 50 - 60 minut w temp. 180 C.
- Po upieczeniu polać polewą czekoladową. (wszystkie składniki zagotować i zmniejszyć ogień, mieszać do momentu, aż masa lekko zgęstnieje, (nie gotować) - odstawić i ciepłą polewać.
Aby mak był smaczniejszy, dobrze jest go zalać mlekiem i gotować około 15 minut, po czym odstawić na około 2-3 h pod przykryciem do spęcznienia, po wystudzeniu zmielić.
Aby skrócić maksymalnie czas przygotowania makowca, mak najlepiej sparzyć na noc.
Po upieczeniu odwracamy go górą do dołu i zdejmujemy papier, następnie polewamy przygotowaną polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz