Pages

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Makowiec z jabłkami

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, śmiało można powiedzieć, że MAKOWIEC BEZ ROBOTY.
Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie maku, ale i z tą czynnością można sobie poradzić. Dodanie jabłek do maku sprawia, że makowiec nie jest suchy tylko wilgotny, natomiast  bakalie poprawiają smak i aromat tego ciasta.
Sprawdzony przepis: 
30 dag maku,
1 i 1/2 szklanki mleka  (do sparzenia maku),
1 i 1/3  szklanki cukru (250 g), 
1 kostka margaryny (250 g),  
6 jaj, 
8 sporych łyżeczek kaszy manny, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 kropli olejku migdałowego,
Ponadto:
4 średniej wielkości jabłka, 
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki suszonej żurawiny, 
2 łyżki orzechów włoskich,  
Polewa:
1/3 kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki zimnej wody, 
3 łyżeczki kakao,
  • Mak, sparzyć i zemleć w maszynce (wystarczy raz).
  • Żółtka zmiksować z cukrem (aż masa zbieleje), a następnie dodać do maku.
  • Wlać roztopioną margarynę i dokładnie wymieszać (można mikserem).
  • Następnie, wsypać kaszę manną, proszek do pieczenia i aromat migdałowy.
  • Jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać do maku razem z pozostałymi bakaliami.
  • Na końcu dodać ubitą pianę z 6 białek i wszystko delikatnie wymieszać.  
  • Blaszkę o wym. 23 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piec 50 - 60 minut w temp. 180 C. 
  • Po upieczeniu polać polewą czekoladową. (wszystkie składniki zagotować i zmniejszyć ogień, mieszać do momentu, aż masa lekko zgęstnieje, (nie gotować) - odstawić i ciepłą polewać.
Dobra rada:
Aby mak był smaczniejszy, dobrze jest go zalać mlekiem i gotować około 15 minut, po czym odstawić na około 2-3 h pod przykryciem do spęcznienia, po wystudzeniu zmielić.
Aby skrócić maksymalnie czas przygotowania makowca, mak najlepiej sparzyć na noc.  
Po upieczeniu odwracamy go górą do dołu i zdejmujemy papier, następnie polewamy przygotowaną polewą czekoladową. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz