Pages

piątek, 19 grudnia 2014

Sałatka śledziowa "Pod pierzynką"

Najtańsza, najprostsza i najszybsza sałatka śledziowa. Odpowiednio dobrane składniki, nadają tej potrawie wyjątkową kompozycję smaków. Jedyna sałatka która znika ze stołu w mgnieniu oka. Doskonała sałatka na wigilijny stół i przyjęcia okolicznościowe.
Sprawdzony przepis:
Składniki na średniej wielkości półmisek: 
5 filetów śledziowych małosolnych,
3 ziemniaki średniej wielkości,
3 marchewki średniej wielkości,
2 całe jaja,
1 duża cebula,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 słoiczek majonezu (300 g),
  • Filety namoczyć na około 1 godzinę.
  • Ziemniaki, marchewkę ugotować do miękkości.
  • Jaja ugotować na twardo.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. 
Na półmisku układamy warstwowo poszczególne składniki:
I warstwa - śledzik pokrojony w drobną kostkę, skropiony sokiem z cytryny,
II warstwa - cebula pokrojona w drobną kostkę - rozłożona równomiernie na śledziku,
III warstwa -  2 łyżki majonezu smarujemy tak, aby całość była pokryta majonezem, 
IV warstwa -  potarkowane ziemniaki na dużych oczkach,
V warstwa  - ponowanie 2 łyżki majonezu - pokrywamy całą powierzchnię ziemniaków,
VI warstwa - potarkowana marchewka na dużych oczkach,
VII warstwa - 2 łyżki majonezu, smarujemy tak aby zakryć całą marchewkę,
Całość posypujemy tarkowanym jajkiem. 
Aby uzyskać ładny efekt, wystarczy posypać boki tarkowanym białkiem, a środek starkowanym żółtkiem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień - jak wszystko przejdzie smakiem.

Smacznego:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz