należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:
- ziemniaki po obraniu i umyciu kroimy w słupki,
- zalewamy zimną wodą, odstawiamy na około 20 minut aby wypłukać skrobię,
- następnie zlewamy wodę z frytek,
- kolejno zalewamy wrzącą wodą i dodajemy 2 łyżki miodu, mieszamy aby miód się rozpuścił, odstawiamy na około 20 minut, aby lekko się sparzyły.
- odsączone frytki wrzucamy partiami na gorący tłuszcz,
- smażymy do czasu uzyskania słomkowego koloru,
- usmażone frytki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.
Dobra rada:
Aby sprawdzić, czy tłuszcz dostatecznie jest gorący, wystarczy wrzucić jeden słupek ziemniaka, jeżeli od razy skwierczy i wypływa - to znaczy, że możemy przystąpić do smażenia frytek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz