Ads 468x60px

niedziela, 1 marca 2015

Babka gryczano - kukurydziana

Babka bezglutenowa na bazie mąki gryczanej i kukurydzianej,
doskonała w smaku. Łatwa, szybka i bardzo tania.

Wystarczy tylko zmiksować poniższe składniki, upiec i babka gotowa do podania.
Sprawdzony przepis:
2 całe jaja,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki oleju,
1 szklanka mąki gryczanej, 
1 szklanka mąki kukurydzianej,
1 szklanka letniego mleka,
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i zmiksować.
  • Wsypać obydwie mąki, proszek do pieczenia i wlać mleko - dalej ucierać, aż składniki się połączą.
  • Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać łyżką drewnianą.  
  • Ciasto ma konsystencję luźną nie należy nic dosypywać - bo wyjdzie zakalec.
  • Formę do pieczenia babek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 C. (góra - dół ) i piec około 50 minut.  
Polewa: 
Przygotować polewę w/g uznania, można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym z 1 białka i 1/2 szklanki cukru (zmiksować wszystko razem do białości). 
Ja swoją babkę polałam polewą z białej czekolady.
2 łyżki wody,
2 łyżki cukru, 
1 łyżka masła, 
1 tabliczka czekolady mlecznej, 
W rondelku zagotować 2 łyżki wody z 2 łyżkami cukru oraz 1 łyżką masła. 
Ciągle mieszając gotować do uzyskania jednolitej masy. 
Kolejno dodać pokruszoną 1 tabliczkę białej czekolady (100 g).
Zdjąć z ognia, mieszać do połączenia składników. 
Lekko przestudzoną polewą polać babkę i ewentualnie posypać pokruszonymi orzechami. 

Smacznego:

0 komentarze:

Prześlij komentarz