doskonała w smaku. Łatwa, szybka i bardzo tania.
Wystarczy tylko zmiksować poniższe składniki, upiec i babka gotowa do podania.
Sprawdzony przepis:
2 całe jaja,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki oleju,
1 szklanka mąki gryczanej,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
1 szklanka letniego mleka,
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia,
- Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i zmiksować.
- Wsypać obydwie mąki, proszek do pieczenia i wlać mleko - dalej ucierać, aż składniki się połączą.
- Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać łyżką drewnianą.
- Ciasto ma konsystencję luźną nie należy nic dosypywać - bo wyjdzie zakalec.
- Formę do pieczenia babek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 C. (góra - dół ) i piec około 50 minut.
Przygotować polewę w/g uznania, można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym z 1 białka i 1/2 szklanki cukru (zmiksować wszystko razem do białości).
Ja swoją babkę polałam polewą z białej czekolady.
2 łyżki wody,
2 łyżki cukru,
1 łyżka masła,
1 tabliczka czekolady mlecznej,
W rondelku zagotować 2 łyżki wody z 2 łyżkami cukru oraz 1 łyżką masła.
Ciągle mieszając gotować do uzyskania jednolitej masy.
Kolejno dodać pokruszoną 1 tabliczkę białej czekolady (100 g).
Zdjąć z ognia, mieszać do połączenia składników.
Lekko przestudzoną polewą polać babkę i ewentualnie posypać pokruszonymi orzechami.
Smacznego:
0 komentarze:
Prześlij komentarz