Całość polać roztopioną czekoladą.
Sprawdzony przepis:
Ciasto kruche:
30 dag mąki krupczatki, (2 niepełne szklanki),
15 dag masła,
7,5 dag cukru pudru, (3/4 szklanki),
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 czubate łyżki śmietany 18%,
- Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia - rozkruszyć ręką.
- Dodać śmietanę i zagnieść szybko kulę, (długo nie wyrabiamy, ponieważ ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania).
- Wstawić do lodówki na godzinę lub na kwadrans do zamrażalnika.
- Rozwałkować na prostokątnej blaszce, panakłuwać widelcem.
- Piec na złoty kolor w temp. 200 C. około 30 minut.
1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
4 całe jaja,
3 łyżeczki mąki pszennej (z małym czubkiem),
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (z małym czubkiem),
1 margaryna Kasia (250 g),
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 - 3 krople aromatu śmietankowego lub arakowego,
- 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,
- Jajka całe roztrzepać z mąką pszenną, ziemniaczaną i mlekiem.
- Mleko odstawić z ognia wlać masę jajeczną i zagotować ciągle mieszając.
- Wystudzić (najlepiej budyń ugotować na noc).
- Margarynę Kasię utrzeć do białości i kolejno dodawać po łyżce masy budyniowej.
- Do utartej masy budyniowej dodać aromat i sok z cytryny.
1/2 szklanki przegotowanej wody rozrobiona z 1 łyżeczką cytryny,
dżem z czarnej porzeczki lub brzoskwiniowy,
10 sztuk suszonych moreli,
10 sztuk suszonych śliwek,
5 dag orzechów włoskich,
1 łyżka płatków migdałów (na suchej patelni lekko podprażyć),
1 tabliczka czekolady mlecznej,
1 tabliczka czekolady białej,
- Kruchy placek po upieczeniu skropić przygotowanym ponczem.
- Kolejno posmarować dżemem.
- Następnie wyłożyć krem.
- Na krem rozłożyć posiekane suszone owoce i orzechy (lekko powciskać w masę).
- Tabliczkę czekolady (każdą z osobna) rozpuścić w rondelku z 2 łyżkami wrzącej wody
(nie gotować). - Całość polać czekoladą mleczną, a następnie białą robiąc "esy floresy".
- Posypać prażonymi migdałami.
Dobra Rada:
Aby suszone owoce nabrały lepszego aromatu, przed dodaniem do ciasta,
dobrze jest je sparzyć wrzątkiem, pozostawiając do wystudzenia.
Następnie zalać na 1 h czerwonym winem lub rumem lub po prostu czystą wódką.
Mazurek najlepiej smakuje gdy zrobimy go 2 dni przed podaniem.
Wówczas lekko zwilgotnieje i przejdzie smakiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz