Ads 468x60px

niedziela, 29 marca 2015

Mazurek tradycyjny z bakaliami

Tradycyjny mazurek, efektowny i bardzo smaczny, a przy tym tani i prosty. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole, to istny raj dla podniebienia. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, przygotować masę budyniową, połączyć z suszonymi owocami.
Całość polać roztopioną czekoladą.

Sprawdzony przepis:
Ciasto kruche:
30 dag mąki krupczatki, (2 niepełne szklanki),
15 dag masła, 

7,5 dag cukru pudru, (3/4 szklanki),
3 żółtka,  
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

2 czubate łyżki śmietany 18%,


  • Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia - rozkruszyć ręką.   
  • Dodać śmietanę i zagnieść szybko kulę, (długo nie wyrabiamy, ponieważ ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania).
  • Wstawić do lodówki na godzinę lub na kwadrans do zamrażalnika.
  • Rozwałkować na prostokątnej blaszce, panakłuwać widelcem.
  • Piec na złoty kolor w temp. 200 C. około 30 minut.                                                                      
Krem budyniowy: 
1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
4 całe jaja,
3 łyżeczki mąki pszennej (z małym czubkiem),
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (z małym czubkiem),
1 margaryna Kasia (250 g),
1 łyżeczka soku z cytryny, 
2 - 3 krople aromatu śmietankowego lub arakowego,
  • 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,
  • Jajka całe roztrzepać z mąką pszenną, ziemniaczaną i mlekiem.
  • Mleko odstawić z ognia wlać masę jajeczną i zagotować ciągle mieszając.
  • Wystudzić (najlepiej budyń ugotować na noc).
  • Margarynę Kasię utrzeć do białości i kolejno dodawać po łyżce masy budyniowej.
  • Do utartej masy budyniowej dodać aromat i sok z cytryny.
Ponadto:  
1/2 szklanki przegotowanej wody rozrobiona z 1 łyżeczką cytryny,
dżem z czarnej porzeczki lub brzoskwiniowy,
10 sztuk suszonych moreli,
10 sztuk suszonych śliwek,
5 dag orzechów włoskich,
1 łyżka płatków migdałów (na suchej patelni lekko podprażyć),
1 tabliczka czekolady mlecznej,
1 tabliczka czekolady białej,  
  • Kruchy placek po upieczeniu skropić przygotowanym ponczem.
  • Kolejno posmarować dżemem.
  • Następnie wyłożyć krem.
  • Na krem rozłożyć posiekane suszone owoce i orzechy (lekko powciskać w masę). 
  • Tabliczkę czekolady (każdą z osobna) rozpuścić w rondelku z 2 łyżkami wrzącej wody
    (nie gotować).
     

  • Całość polać czekoladą mleczną, a następnie białą robiąc "esy floresy".
  • Posypać prażonymi migdałami.

Dobra Rada:
Aby suszone owoce nabrały lepszego aromatu, przed dodaniem do ciasta, 
dobrze jest je sparzyć wrzątkiem, pozostawiając do wystudzenia. 
Następnie zalać na 1 h czerwonym winem lub rumem lub po prostu czystą wódką.
Mazurek najlepiej smakuje gdy zrobimy go 2 dni przed podaniem. 
Wówczas lekko zwilgotnieje i przejdzie smakiem. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz