Najszybsze i najprostsze domowe chrusty na piwie.
Idealna chrupiąca przekąska na tłusty czwartek i nie tylko.
Cechuje się nie tylko swoją kruchością ale i doskonałym smakiem.
Wystarczy połączyć tyle żółtek ile piwa a mąki tyle ile się zagniecie.
Piwo w tym zestawieniu zastępuje - drożdże i alkohol.
Sprawdzony
przepis,
Ciasto:
2 szklanki mąki oraz 1 szklanka mąki do podsypywania,
5 żółtek (około 1/2 szklanki),
około 1/2 szklanki piwa (tyle samo ile żółtek w szklance),
2 płaskie łyżki cukru pudru,
szczypta soli,
1/2 litra oleju - do smażenia,
2 szklanki mąki wsypujemy na stolnicę, w środku robimy dołek,
dodajemy sól, cukier puder i żółtka wymieszane z piwem.
Wyrabiamy dość luźne ciasto, a następnie podsypujemy dodatkowo tyle mąki
ile się zagniecie (około 1 szklanki), tak aby ciasto nie kleiło się do rąk i stolnicy.
Wyrabiamy tak długo, aż powstaną pęcherzyki powietrza.
Wstawiamy do lodówki na 1- 2 godziny.
Następnie ciasto kroimy na 5 małych części.
Każdą część rozwałkowujemy (podsypując odrobiną mąki) bardzo cieniutko, aż będzie przezroczyste.
Kroimy szerokie pasy ok.10 cm., a następnie przecinamy wąskie paski na szerokość ok. 2 cm.
W środku nacinamy wzdłuż ok 2,5 cm. i przewijamy ciasto formułując chrusty.
Tak przygotowane chrusty smażymy krótko (do wypłynięcia) w szerokim,
płaskim rondlu w rozgrzanym oleju na słomkowy kolor.
Po usmażeniu chrust wyciągamy na ręcznik papierowy a następnie przekładamy
na szklany półmisek i posypujemy cukrem pudrem.
Aby sprawdzić czy tłuszcz jest gotowy do smażenia, wystarczy wrzucić jeden chrust
na gorący olej, jeżeli chrust od razu wypłynie znak, że możemy smażyć pozostałą partię chrustu.
Aby zapobiec pienieniu się tłuszczu do smażenia dodajemy kawałek ziemniaka,
który po zrumienieniu wyrzucamy i tak powtarzamy do końca smażenia.
Po usmażeniu 2 partii chrustu, zmniejszamy nieco ogień, aby nie spalić chrustu.
Z tej porcji wychodzą 2 duże półmiski.
Zaletą tego przepisu jest to, że w dowolnej chwili możemy przygotować tyle chrustu
ile sobie życzymy, np. na niedzielny deser lub tylko dla dwóch osób.
Możemy przygotować z 1 lub 2 żółtek i tylko tyle piwa potrzebujemy ile żółtek.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz