W tradycji polskiej, ostatni czwartek przed środą popielcową nazywa się
"tłustym czwartkiem". W tym dniu każda gospodyni chce zaskoczyć swoich
domowników przygotowując im tłuste łakocie.
Tym razem zaproponuję Wam doskonałe MINI pączki z ziemniakami, które szybko się robi,
a po upieczeniu długo zachowują świeżość.
Pomimo to, że głównym składnikiem tego przepisu są ziemniaki, po usmażeniu
będą pulchniutkie jak najdoskonalsze pączki z cukierni.
Sprawdzony
przepis,
Ciasto:
1 kg mąki,
1 kg surowych ziemniaków (9 - 10 średnich ziemniaków),
3/4 kostki margaryny,
3/4 szklanki cukru,
2 kostki drożdży (20 dag),
5 jaj,
3 łyżki czystej wódki lub spirytusu,
szczypta soli,
1 litr oleju - do smażenia,
Ziemniaki obrać i ugotować bez soli, odcedzić, dobrze utłuc na papkę
lub przepuścić przez praskę.
Do zmielonych jeszcze ciepłych ziemniaków dodać rozpuszczoną letnią margarynę
i rozkruszone drożdże, dokładnie wyrobić ręką.
Do ciepłej masy ziemniaczanej dodać całe jaja, cukier, szczyptę soli, wódkę
i stopniowo dosypywać 1kg mąki.
Dokładnie wszystko razem wyrobić na jednolitą masę.
Formować małe, gładkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Układać na blacie kuchennym posypanym mąką.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, zaczynając od pierwszych wyrobionych kuleczek.
Po usmażeniu lekko przestudzone, posypać cukrem pudrem.
Dobra rada:
Aby sprawdzić czy tłuszcz jest gotowy do smażenia, wystarczy wrzucić jedną kuleczkę
na gorący olej.
Jeżeli pączek od razu zarumieni się na brązowo - tłuszcz jest za gorący,dlatego trzeba jak najszybciej dolać odrobinę zimnego oleju i zmniejszyć płomień.
Pączki muszą się wolno wysmażyć na złoty kolor a nie spalić na brązowo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jadłam-bardzo smaczne-polecam
OdpowiedzUsuńMam pytanie?
OdpowiedzUsuńjak dużo wychodzi tych apetycznych pączków :)
Z tej proporcji wychodzi około 100 pączusiów.
UsuńPrzepis ten łatwo można podzielić i zrobić z połowy proporcji,
pozdrawiam i życzę smacznego :)