Do przygotowania potrawy wystarcza kilka minut.
Połączenie usmażonej ryby z warzywami i upieczenie jej w formie do muffinek
nadaje tej przekąsce nie tylko oryginalny smak ale i ciekawy wygląd.
Składniki:
3 filety rybne (Miruna, Tilaplia),
1/2 puszki konserwowego groszku,
2 surowe jajka,
1 duża ugotowana marchewka,
1/2 szklanki śmietanki 30%,
szczypiorek,
sól, pieprz,
szczypta estragonu,
Panierka:
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka mąki pszennej,
Filety rybne doprawiamy solą, pieprzem, estragonem, dzielimy na małe kawałki,
następnie smażymy w panierce (jajko, bułka z mąką).
Usmażoną rybę i ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski dodajemy
groszek, szczypiorek oraz jajka roztrzepane ze śmietanką, doprawiamy do smaku.
Tak przygotowaną masę nakładamy do papierowych foremek wysmarowanych oliwką.
Układamy w specjalnej blaszce do muffinek. Porcja wystarcza na 12 sztuk.
Do muffinek można dodać po kawałeczku surowej czerwonej papryki (w/g uznania).
Muffinki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C.
Dobra rada:
Jeżeli nie posiadamy odpowiedniej formy do muffinek, masę rybno - warzywną
możemy upiec w wąskiej keksówce z tym, że dłużej ją pieczemy (około 40 minut).
Podajemy w formie pokrojonego pasztetu rybno - warzywnego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz