Poduszeczki czyli spody do jaj sadzonych, można przygotować na kilka sposobów:
np. z bułeczek lub gotowanych ziemniaków.
I pomysł na śniadanie - to jaja sadzone w bułeczkach "Kajzerkach".
Składniki na jaja sadzone w bułeczkach:
6 małych surowych jaj,
6 bułeczek "Kajzerek",
sól, pieprz,
szczypiorek,
1 łyżka masła,
Z bułeczek ściąć wierzch, wydrążyć gniazda, tak żeby powstał dołek.
Środek i brzegi bułeczek wysmarować masłem.
W każde gniazdko wbić surowe jajko, posypać solą i pieprzem.
Ułożyć na blaszce i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać
około 10 minut w temp. 200 C., aż białko się zetnie.
Podawać posypane szczypiorkiem lub dowolnie udekorować.
II pomysł na obiad - to jaja sadzone w gotowanych ziemniakach.
Składniki na jaja sadzone w ziemniakach:
6 małych jaj surowych,
6 dużych ugotowanych ziemniaków w mundurkach,
sól, pieprz,
szczypiorek,
1 łyżka masła,
1 łyżka potarkowanego sera żółtego,
Z ugotowanych i obranych ziemniaków ściąć wierzch, wydrążyć gniazda, tak żeby powstał dołek.
Środek ziemniaków wysmarować masłem.
W każde gniazdko wbić surowe jajko, posypać żółtym serem, solą i pieprzem.
Dla urozmaicenia można dodać kilka kawałków szynki gotowanej.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać
około 10 minut w temp. 200 C., aż białko się zetnie.
Podawać posypane szczypiorkiem lub dowolnie udekorować.
Danie to świetnie komponuje w połączeniu z sezonową zieleniną.
Dobra rada o której zapomniałam napisać.
OdpowiedzUsuńPrzed ułożeniem ziemniaków w naczyniu żaroodpornym, dobrze jest ściąć delikatnie
wypukłości na spodzie ziemniaków, tak żeby ziemniaki leżały płasko.
Wówczas ziemniaczki nie będą się przechylały i białko nie wypłynie.
Pozdrawiam :)