Sprawdzony przepis:
Składniki na średniej wielkości półmisek:
5 filetów śledziowych małosolnych,
3 ziemniaki średniej wielkości,
3 marchewki średniej wielkości,
2 całe jaja,
1 duża cebula,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 słoiczek majonezu (300 g),
- Filety namoczyć na około 1 godzinę.
- Ziemniaki, marchewkę ugotować do miękkości.
- Jaja ugotować na twardo.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
I warstwa - śledzik pokrojony w drobną kostkę, skropiony sokiem z cytryny,
II warstwa - cebula pokrojona w drobną kostkę - rozłożona równomiernie na śledziku,
III warstwa - 2 łyżki majonezu smarujemy tak, aby całość była pokryta majonezem,
IV warstwa - potarkowane ziemniaki na dużych oczkach,
V warstwa - ponowanie 2 łyżki majonezu - pokrywamy całą powierzchnię ziemniaków,
VI warstwa - potarkowana marchewka na dużych oczkach,
VII warstwa - 2 łyżki majonezu, smarujemy tak aby zakryć całą marchewkę,
Całość posypujemy tarkowanym jajkiem.
Aby uzyskać ładny efekt, wystarczy posypać boki tarkowanym białkiem, a środek starkowanym żółtkiem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień - jak wszystko przejdzie smakiem.
Smacznego: