Ads 468x60px

niedziela, 2 listopada 2014

Sernik jogurtowy z musem śliwkowym

Efektowny, delikatny, puszysty sernik połączony z lekko kwaskowym musem śliwkowym. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, zmiksować wszystkie składniki na masę serową i zalać musem śliwkowym. Ciasto bardzo łatwe i szybkie.
Sprawdzony przepis.
Spód, ciasto kruche:

2 szklanki mąki,
2 czubate łyżki cukru pudru,
2/3 kostki margaryny,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany 18%,
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Mąkę i margarynę posiekać nożem, wymieszać z pozostałymi składnikami,
  • Szybko zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche,
  • Dno blachy o wym 23 x 35 wyłożyć pergaminem, a następnie wykleić ciasto,
  • Wstawić do lodówki na około 1 h,
  • Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec około 20 minut w temp. 200 C.
Masa serowa:                                                              
1 kg zmielonego białego sera twarogowego,
1 duży jogurt typu greckiego (400g),    
4 jaja,                                                      
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy (32g),                                                                       
1 szklanka mleka,                                                                                                 
1/2 szklanki oleju,
1 budyń śmietankowy, 
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
100 g rodzynek,
1 łyżka mąki do obsypania rodzynek,
kilka kropli olejku śmietankowego (3-4),  
  • 4 żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym,
  • Następnie dodać zmielony ser, jogurt, mleko, olej, budyń i mąkę ziemniaczaną,
    wszystko razem ucierać na jednolitą masę,
  • Kolejno dodać ubite na sztywno 4 białka oraz kilka kropli olejku śmietankowego,
  • Na końcu wsypać obtoczone w mące rodzynki,
  • Na podpieczony spód wylać masę serową i piec około 1 h i 15 minut w temp. 180 C.
    (góra - dół).
    Studzić najlepiej w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach około 2 h.

Mus śliwkowy:
1 kg świeżych śliwek,
1,5 szklanki cukru,
1/4 łyżeczki cynamonu,
6 płaskich łyżeczek żelatyny,  

  • Śliwki umyć i wykroić pestki,
  • Włożyć do garnka, zasypać cukrem i dusić, aż się rozpadną. (około 0,5 h)
  • Cały czas mieszając dodać cynamon, a następnie wlewać rozpuszczoną żelatynę,
    (żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, tak żeby cała powierzchnia była pokryta zimną wodą,
    gdy napęcznieje wlać gorący sok z śliwek i dobrze rozmieszać, wlać do gotujących się śliwek, rozmieszać i odstawić do przestudzenia.
  • Dodać cynamon i odstawić do stężenia 
  • Gdy masa przestygnie, lekko ciepły mus wylać na przestudzony sernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia. 
Dobra Rada:
Aby skrócić czas przyrządzenia sernika, na samym początku warto zacząć od przygotowania ciasta kruchego, następnie należy przygotować mus śliwkowy, ponieważ najdłużej stygnie.
Zamiennie zamiast ciasta kruchego, można użyć okrągłych biszkoptów.
Herbatników nie proponuję, ponieważ miękną pod wpływem wilgoci i po upieczeniu robi się guma.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

1 komentarze:

  1. Przepis na sernik wspaniały a jeszcze wspanialszy mus, pozdrawiam Alicja G.

    OdpowiedzUsuń