Ads 468x60px

poniedziałek, 27 października 2014

Jabłecznik na biszkopcie z kremem budyniowym

Puszysty biszkopt, kwaskowy mus jabłkowy oraz delikatny krem budyniowy 
to doskonała kompozycja smaków. Ciasto tanie i łatwe.
Wystarczy upiec biszkopt, uprażyć jabłka i ugotować budyń. 

Całość udekorować polewą czekoladową.
Sprawdzony przepis:
Biszkopt :

3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju, 
  • Ubić na sztywno 3 białka z szczyptą soli.
  • Dodać cukier i ubić, aż się rozpuści.
  • Następnie dodać 3 żółtka i 2 łyżki oleju.
  • Na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Biszkopt wylać do formy (23 x 33 cm) wyłożonej papierem pergaminowym.
  • Piec około 20 -25 minut w temp. 180 C.
Mus jabłkowy:
1,5 kg słodko - kwaśnych jabłek,
około 1/2 szklanki cukru (do smaku),
2 galaretki o smaku cytrynowym,
  • Jabłka obrać, pokroić w plasterki i dusić na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).
  • Dodać cukier do smaku i jeszcze chwilę poddusić około 10 minut.
  • Do gorącej masy dodać suchą galaretkę i dobrze rozmieszać, aż galaretka się rozpuści i masa zrobi się rzadka.
  • Odstawić na kilka minut do przestudzenia.
  • Gdy masa jabłkowa lekko przestygnie, wyłożyć ją na nasączony biszkopt.
Nasączenie:
1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody,
dodać sok z 1/2 limonki lub cytryny,
i 1 łyżeczkę cukru, 
Lekko nasączyć biszkopt, polewając łyżką stołową wzdłuż blaszki.. 

Krem budyniowy: 
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru, 
1 cukier waniliowy,
3 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej, 
1 kostka margaryny KASIA temp. pokojowa (200 g),
  • 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W drugiej szklance mleka rozprowadzić obydwie mąki i żółtka.
  • Do gotującego mleka wlać rozprowadzoną mąkę z żółtkami.gotować do czasu, aż pojawią się bąble.
  • Odstawić do wystudzenia.
  • Margarynę KASIĘ utrzeć i nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • Krem budyniowy wyłożyć na masę jabłkową.
Wierzch polać polewą czekoladową (rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady z 2 łyżkami wody),  lub posypać potarkowaną tabliczką czekolady na grubych oczkach.  

Dobra rada:
Aby maksymalnie skrócić czas przygotowania ciasta w pierwszej kolejności proponuję ugotować budyń, ponieważ najdłużej stygnie. Następnie przygotować mus jabłkowy, a na końcu upiec biszkopt. 
Należy pamiętać, iż do pieczenia biszkoptu wykładamy papierem pergaminem tylko spód formy.
Biszkopt podczas pieczenia przyklei się do bocznych ścianek i równo się upiecze, 
po upieczeniu boki biszkoptu objedziemy nożem od blachy.
Żeby mus jabłkowy ładnie przykleił się do biszkoptu, należy ściąć wierzchnią skórkę i dopiero nasączyć biszkopt po czym wylać gorący mus. Można też odwrócić biszkopt spodem do góry.

1 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam jabłecznika na biszkopcie, ale wygląda apetycznie :), muszę się
    skusić

    OdpowiedzUsuń