Ads 468x60px

poniedziałek, 15 września 2014

Sernik gotowany na kruchym cieście

Ciekawe połączenie ciasta kruchego z gotowanym sernikiem.
Przełożenie kruchych placków gorącą masą sernikową powoduje to, że ciasto 
pod wpływem ciepła wilgotnieje i bardzo ładnie skleja poszczególne warstwy.
Sprawdzony przepis: 
Ciasto kruche: 
4 i 1/2 szklanki mąki,
2 szklanki cukru pudru,
1 kostka margaryny Palmy,
1/2 kostki masła (10 dag),
3 żółtka + 1 jajko,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Zagnieść szybko kruche ciasto.
  • Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na papier pergamin wielkości blaszki. 33x 22
  • Schłodzić w lodówce około 1h. 
  • Pieczemy 3 jednakowe placki w temp. 200 C. około 20  minut. 
Należy pamiętać, że przed pieczeniem każdy placek ponakłuwać widelcem.
Masa twarogowa:
1,2  kg zmielonego twarogu,
1 i 1/2  szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,

3/ 4 kostki masła lub margaryny,
3 - 4 żółtka,
1 mała śmietana 18%,
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub (1 łyżkę budyniu śmietankowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej), 

3 - 4 krople olejku śmietankowego,
10 dag rodzynków.
Sposób wykonania:
  • Wrzucamy do wysokiego garnka: zmielony twaróg, cukier, cukier waniliowy oraz tłuszcz. 
  • Gotujemy ciągle mieszając gdy masa zrobi się płynna, wrzucamy zmiksowane żółtka (najlepiej zmiksować je z odrobiną gotowanego twarogu, wówczas żółtka nie zetną się i nie będzie żółtych grudek). Gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • Następnie wlewamy śmietanę zmiksowaną z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i odrobiną gotującego się sera.
  • Gotujemy, aż masa twarogowa zacznie gęstnieć (trzeba ciągle mieszać, ponieważ szybko gęstnieje i może przywrzeć do garnka), na końcu dodajemy kilka kropli zapachu oraz rodzynki.
  • Gorącym twarogiem przekładamy placki kruche. 
  • Wierzch przykrywamy 3 plackiem  kruchym i polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej (100g). 
W małym rondelku zagotować 2 łyżki wody i dodać pokruszoną czekoladę.
Na małym ogniu mieszać do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować. 

2 komentarze:

  1. Ciasto nieskomplikowane. Bardzo smaczne, dość szybkie w przygotowaniu. Lepsze do spożycia na drugi dzień, bo kruche placki są lekko wilgotne. Na stole ciasto pięknie się prezentuje. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. GOTOWANY SERNIK TO SUPER SPRAWA JEST PYSZNY. POLECAM .metryk36

    OdpowiedzUsuń