Ads 468x60px

czwartek, 1 maja 2014

Sernik "Puszek" z kokosowym kożuszkiem

Przepisów na serniki jest tyle ile gospodyń na świecie. Każda gosposia ma swój
ulubiony przepis na sernik. Ja też mam wiele przepisów, ale tym razem proponuję
doskonały puszysty sernik z kokosowym kożuszkiem na krucho - kokosowym spodzie.
Wystarczy zagnieść kruche ciasto z dodatkiem wiórek kokosowych,

na nim wyłożyć masę twarogową, zalać pianą i posypać wiórkami.
Sprawdzony przepis,
Spód krucho - kokosowy:

1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki,
1/2 kostki margaryny,
1/3 szklanki cukru pudru,
1 cukier waniliowy (16g),  

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki wiórek kokosowych,
2 żółtka,
1 spora łyżka śmietany 18%,
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i waniliowy,
proszek do pieczenia i wiórki, posiekać nożem. 
Kolejno dodać żółtka oraz śmietanę. 
Szybko zagnieść ciasto.  
Włożyć do lodówki na 1 godzinę. 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
Ciasto kruche rozwałkować i mocno ponakłuwać widelcem. 
Podpiec około 12 - 15 minut w temp. 200 C.

Masa serowa:
1 kg zmielonego białego sera twarogowego,
1 szklanka cukru, 
1 duży cukier waniliowy, (32 g)
2 jajka,  
4 żółtka,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki śmietany 12%,
1 budyń śmietankowy,
1/2 szklanki oleju,
1 opakowanie ananasa kandyzowanego, (100g), zamiennie mogą być rodzynki,
1 łyżka mąki do obsypania bakalii,
kilka kropli olejku śmietankowego, 
Wszystkie żółtka (6) utrzeć na puszystą masę z cukrem,
a następnie dodać zmielony ser i razem ucierać na jednolitą masę.
Mleko wymieszać z śmietaną i budyniem, dodać do masy serowej, 
kolejno dodać olej i ubite na sztywno 2 białka. Delikatnie wymieszać.
Ananasa obtoczyć w mące, dodać do masy serowej i zapach.
Na podpieczony spód wylać masę serową i piec około 40 minut w temp. 180 C. (góra - dół), 
w tym czasie przygotować pianę kokosową. 
Piana kokosowa:
4 białka pozostałe z żółtek,
1/4 szklanki cukru,
1/2 opakowania wiórek kokosowych (50 g).
Z białek ubić pianę na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika po 40 minutach pieczenia, zalać pianą i posypać wiórkami kokosowymi
Piec jeszcze około 15 minut. w 180 C.
Dobra rada:
Gdy wiórki za mocno zaczną się rumienić, można przykryć folią aluminiową i dopiec sernik. 
Do sernika najlepszy jest twaróg z kostki, który samemu można zmielić,
lub dobrej jakości twaróg sernikowy 3 - krotnie mielony. 
Do tego sernika, twaróg homogenizowany z wiaderka nie nadaje się, ponieważ jest za rzadki.
Dobrym zamiennikiem ciasta kruchego są herbatniki lub okrągłe biszkopty. 

2 komentarze:

  1. Ciasto niedrogie, bardzo smaczne, nieskomplikowane w pieczeniu. Wprost "samo się robi". Polecam dla amatorów w kuchni- takich jak ja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuję zrobić, lubię eksperymentowac

    OdpowiedzUsuń