To jedno z najtańszych i najprostszych ciast, a w dodatku bez pieczenia.
Jak sama nazwa wskazuje robi się ją błyskawicznie.
Do przygotowania "Napoleonki" nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych.
Ciasto:
1 duże opakowanie krakersów 180 g (44 sztuki),
Składniki na budyń własnej roboty,
1 litr mleka,
1 szklanka cukru,
2/3 szklanki mąki tortowej,
1 budyń śmietankowy (na 0,5 litra),
1/2 kostki masła (100 g),
2 żółtka i 1 całe jajko,
1 cukier waniliowy 16 g,
kilka kropli aromatu arakowego lub śmietankowego,
2 łyżki rodzynek - opcjonalnie.
Sposób przygotowania budyniu:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
Drugie 1/2 l mleka rozmieszać z mąką, budyniem, żółtkami i jajkiem (najlepiej mikserem).
Wlać do gotującego się mleka, zagotować - ciągle mieszając, aż pojawią się na wierzchu bąbelki.
Na końcu dodać aromat i w/g uznania rodzynki. Odstawić na 5 minut, żeby lekko odparował.
Przygotowanie "Napoleonki":
Średniej wielkości formę wykładamy papierem pergaminowym.
Układamy połowę krakersów (22 sztuki), dopasowując do formy.
Na wierzch wylewamy gorący budyń i od razu przykrywamy drugą połową krakersów.
Przykrywamy papierem lub folią aluminiową, żeby krakersy zwilgotniały.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dobra rada:
Żeby nie zrobiły się grudki podczas gotowania budyniu, po wlaniu mąki do mleka,
należy od czasu do czasu miksować na średnich obrotach.
Gotować do momentu, aż pojawią się bąbelki.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasto przepyszne. Bardzo łatwe, bardzo szybkie w robieniu. Każdy sobie z nim poradzi :)
OdpowiedzUsuń