Sprawdzony przepis:
Polewa:
1 szklanka margaryny,
½ szklanki wody lub mleka,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
5 lyżeczek kakao,
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i gotować około 15 – 20 minut.
Ugotowaną masę kakaową odstawić do wystudzenia.
Odlać ½ szkl. masy do polania ciasta.
Ciasto:
do przestudzonej masy kakaowej dodać:
5 zółtek,
2 szklanki mąki tortowej,
2 lyżeczki proszku do pieczenia,
na koniec ubitą pianę na sztywno.
Wszystko razem wymieszać, wylać do blaszki, (może być szeroka keksówka lub tortownica).
Piec okolo 45- 50 minut w temperaturze 180 C.
wówczas powietrze zebrane w środku odparuje i Murzynek będzie równy,
Wierzch polewamy przestudzoną. polewą. dowolnie dekorujemy według uznania.
(wiórki, płatki migdałowe, pokrojone orzechy, owoce kandyzowane).
moje ulubione ciasto, doczekałam się przepisu, moja babcia zawsze piekla
OdpowiedzUsuńto ciasto zawsze wyjdzie, nie trzeba być znawcą wystarczy trzymać się przepisu
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuń