Jeśli nie mamy piekarnika albo jest w tym czasie zajęty, a mamy ochotę na sernik, możemy również go ugotować. Polecam bardzo smaczny, szybki i łatwy.
Sprawdzony przepis:
1,2 kg zmielonego twarogu,
1 szklankę cukru,
1 cukier waniliowy,
3-4 żółtka,
3/ 4 kostki masła lub margaryny,
1 małą śmietanę 18%,
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub (1 łyżkę budyniu śmietankowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej), kilka kropli (3-4) olejku śmietankowego..
Wrzucamy do wysokiego garnka: 1,2 kg zmielonego twarogu, 1 szklankę cukru, 1 cukier waniliowy, tłuszcz. Gotujemy ciągle mieszając gdy masa zrobi się płynna, wrzucamy zmiksowane żółtka (najlepiej zmiksować je z odrobiną gotowanego twarogu, wówczas żółtka nie zetną się i nie będzie żółtych grudek), gdy masa zacznie się gotować (gotujemy około 5 minut), wlewamy śmietanę zmiksowaną z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i odrobiną płynnego sera, gotujemy, aż ser zacznie gęstnieć (trzeba ciągle mieszać, ponieważ szybko gęstnieje i może przywrzeć do garnka), na końcu dodajemy kilka kropli zapachu.
Warto wiedzieć
1,2 kg zmielonego twarogu,
1 szklankę cukru,
1 cukier waniliowy,
3-4 żółtka,
3/ 4 kostki masła lub margaryny,
1 małą śmietanę 18%,
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub (1 łyżkę budyniu śmietankowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej), kilka kropli (3-4) olejku śmietankowego..
Wrzucamy do wysokiego garnka: 1,2 kg zmielonego twarogu, 1 szklankę cukru, 1 cukier waniliowy, tłuszcz. Gotujemy ciągle mieszając gdy masa zrobi się płynna, wrzucamy zmiksowane żółtka (najlepiej zmiksować je z odrobiną gotowanego twarogu, wówczas żółtka nie zetną się i nie będzie żółtych grudek), gdy masa zacznie się gotować (gotujemy około 5 minut), wlewamy śmietanę zmiksowaną z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i odrobiną płynnego sera, gotujemy, aż ser zacznie gęstnieć (trzeba ciągle mieszać, ponieważ szybko gęstnieje i może przywrzeć do garnka), na końcu dodajemy kilka kropli zapachu.
Warto wiedzieć
Gotujący sernik należy co jakiś czas miksować, a po dodaniu mąki ziemniaczanej miksujemy cały czas, ponieważ może przywrzeć do garnka, do gorącego sernika można dodać w zależności od upodobania, drobno pokrojone owoce kandyzowane lub rodzynki. Gorący sernik wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt (biszkopt można leciutko nawilżyć wodą z cytryną), można tą porcję sera podzielić na 2 części i przełożyć 2 placki biszkoptowe. Wierzch sernika przykrywamy upieczoną płytą kokosową lub herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli nie mamy upieczonych placków biszkoptowych lub nie mamy na to czasu, możemy wylać gorący sernik na ciastka biszkoptowe (nawilżone) i również nimi przełożyć.
rewelacja ten sernik,polecam
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł przepyszny. Bardzo udany przepis. Wszystko udało się i efekt był piorunujący. Goście w siódmym niebie. Boskie...
OdpowiedzUsuń