Ads 468x60px

wtorek, 17 września 2013

Tradycyjne domowe "Makowce"

Sprawdzony przepis na "Makowce":
1kg mąki, 
10 dag drożdży, 
4 jaja (2 całe i 2 żółtka), 
1 szklanka cukru, 
cukier waniliowy, 
1 kostka masła, 
ok. 0,5 litra ciepłego mleka, 
otarta skórka z cytryny.
Jaja ubijamy z cukrem, tłuszcz roztapiamy, z drożdży robimy rozczyn, po czym wszystko razem
łączymy z mąką, dolewamy resztę mleka i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. 
Jeżeli ciasto jest za luźne można do wyrabiania podsypać dodatkową ilością mąki, 
na koniec obsypujemy ciasto mąką i nakrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia.  
Z tej porcji wychodzą 4 strucle małe lub 3 duże, zależy jaką mamy  blachę. .
Masa makowa
0,5 kg maku,
0.5 litra mleka, 
1 szklanka cukru, 
2 łyżki miodu, 
Bakalie: (rodzynki, orzechy,)
kilka kropli olejku migdałowego,
4 - 5  pokruszonych herbatników lub  2 łyżki bułki tartej.
Warto wiedzieć
Mak do makowców, strucli i innych ciast będzie smaczniejszy jeśli najpierw go wypłuczemy, odsączymy  a następnie zalejemy go mlekiem i na wolnym ogniu pogotujemy 20 -30 minut.
Tak przygotowany mak zostawiamy do napęcznienia i wystudzenia. (najlepiej tą czynność wykonać na noc), na szklankę maku potrzebujemy około 1 szklanki mleka.
Mak przepuszczamy przez maszynkę 2 krotnie na drobniutkich oczkach, dodajemy pozostałe składniki mieszamy i nakładamy na rozwałkowane placki drożdżowe. 
Aby mak nie odstawał od ciasta, każdą struclę makową zawijam w pergamin zostawiając  odrobinę luzu do wyrośnięcie  (około1,5 cm- 2cm)) brzegi pergaminu podkładam pod ciasto, wówczas makowce rosną tylko tyle ile mają luzu  i wszystkie są równe. Ciasto do makowców nie powinno być luźne tylko lekko zwarte, ponieważ mak jest ciężki a ciasto drożdżowe lekkie.  Dlatego też ciasto drożdżowe powinno być gęstsze wówczas mak  nie  będzie odstawał od ciasta


3 komentarze:

  1. makowiec wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wszystko się kupy trzyma i nic nie wypływa,
    bardzo dobry przepis,
    polecam fanka bloga

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry przepis,
    polecam>)

    OdpowiedzUsuń