Sprawdzony przepis:
4 jaja,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki typ 405 (o zmniejszonej zawartości glutenu),
Ciasto wylewamy na dużą płaską blachę o wymiarach 30 x 40 wyłożoną papierem pergaminowym.
Pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu roladę razem z papierem zawijamy w rulon i odstawiamy do wystudzenia.
Należy pamiętać, żeby zawsze ściąć wierzchnią skórkę z placka, wówczas masa śmietanowa bardzo ładnie się przyklei i nie będzie odstawała.
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki typ 405 (o zmniejszonej zawartości glutenu),
lub ¾ szkl. mąki tortowej typ 450 i ¼ szkl. mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao.
Warto wiedzieć1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao.
że ciasto biszkoptowe do rolady, wykonujemy w innej kolejność niż podstawowe ciasto biszkoptowe. Najpierw należy zaparzyć żółtka,
do wysokiego naczynia wrzucamy żółtka, zalewamy wrzątkiem (około 1/3 szkl. wrzątku) i od razu miksujemy, aż powstanie piana.
Proponuję zrobić miarę, chlusnąć wodą z czajnika do szklanki, zobaczyć ile wyjdzie (1/3 szkl.). Wówczas spokojnie będziemy mogli wrzątkiem zaparzyć żółtka odpowiednią ilością wody prosto z czajnika..
Następnie dosypujemy 1 szklankę cukru i nadal ciągle miksujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmiksowanych żółtek, mieszamy wszystko razem, na końcu dosypujemy powoli 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem i kakao,
całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby połączyć w wszystkie składniki.
Proponuję zrobić miarę, chlusnąć wodą z czajnika do szklanki, zobaczyć ile wyjdzie (1/3 szkl.). Wówczas spokojnie będziemy mogli wrzątkiem zaparzyć żółtka odpowiednią ilością wody prosto z czajnika..
Następnie dosypujemy 1 szklankę cukru i nadal ciągle miksujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmiksowanych żółtek, mieszamy wszystko razem, na końcu dosypujemy powoli 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem i kakao,
całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby połączyć w wszystkie składniki.
Ciasto wylewamy na dużą płaską blachę o wymiarach 30 x 40 wyłożoną papierem pergaminowym.
Pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu roladę razem z papierem zawijamy w rulon i odstawiamy do wystudzenia.
Należy pamiętać, żeby zawsze ściąć wierzchnią skórkę z placka, wówczas masa śmietanowa bardzo ładnie się przyklei i nie będzie odstawała.
Krem mascarpone z bitą śmietaną.
1 kubeczek śmietany kremówki 30% (330 ml),
1/2 serka mascarpone,
1 cukier waniliowy (32 g),
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,
Całość zawinąć w pergamin i wstawić do lodówki na 1 godzinę.1 kubeczek śmietany kremówki 30% (330 ml),
1/2 serka mascarpone,
1 cukier waniliowy (32 g),
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,
- Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać zimną wodą tak żeby powierzchnia była pokryta w całości, po napęcznieniu żelatynę zalać wrzącą wodą lub mlekiem do wysokości 1/3 szklanki i wymieszać, aż żelatyna w całości się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i cukier puder.
- Następnie powoli dodawać serek mascarpone, wszystko razem połączyć mikserem.
- Kolejno wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłożyć na nasączony biszkopt.
- Do masy można dodać owoce np. czarne jagody, wiśnie (mogą być, świeże, mrożone lub z konfitury).
Wierzch rolady dekorujemy takim samym kremem jaki robimy do środka (czyli powtarzamy jeszcze raz taki sam krem). Boki obsypujemy potarkowaną czekoladą (1/2 tabliczki) zmieszaną z potarkowanym batonem "Grześkiem" natomiast górę posypujemy drobno pokrojonymi orzechami
rolada rewelacja, pyszna,
OdpowiedzUsuńdlaczego po wlaniu zimnej, gęstniejącej żelatyny masa się zważyła? co wtedy robić?
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że śmietana była za mocno ubita i to mogło spowodować reakcję,
OdpowiedzUsuńciepłej masy śmietankowej z zimną żelatyną, żelatyna powinna być
przestudzona, lekko ciągnąca, nie całkiem zimna.
Skoro już tak się stało, to nie należy nic robić tylko odczekać, aż żelatyna zacznie działać i pięknie ściągnie nawet zważoną masę.
pozdrawiam L.
również powodem mogła być lekko kwaśna śmietana,
OdpowiedzUsuńbo mi też tak się zdarzyło, śmietana się ubiła a po dodaniu żelatyny klapa,
ale żelatyna ściągnęła masę i nadrobiła wszystko.
L
Tak właśnie zrobiłam, dzięki. Rolada nie straciła na smaku a druga już wyszła super.
OdpowiedzUsuń