Ads 468x60px

wtorek, 17 września 2013

Rolada czekoladowa z bitą śmietaną


Sprawdzony przepis:
4 jaja,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki typ 405 (o zmniejszonej  zawartości glutenu
)
,
lub  ¾ szkl. mąki tortowej  typ 450 i ¼ szkl. mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao.
Warto wiedzieć
że  ciasto biszkoptowe do rolady, wykonujemy w innej kolejność  niż podstawowe ciasto biszkoptowe. Najpierw należy zaparzyć żółtka,
do wysokiego naczynia  wrzucamy żółtka, zalewamy wrzątkiem (około 1/3 szkl. wrzątku) i od razu miksujemy, aż powstanie piana.
Proponuję zrobić miarę, chlusnąć wodą z czajnika do szklanki, zobaczyć  ile wyjdzie (1/3 szkl.). Wówczas spokojnie będziemy mogli wrzątkiem zaparzyć żółtka odpowiednią ilością wody prosto z czajnika..
Następnie dosypujemy 1 szklankę cukru i nadal ciągle miksujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmiksowanych żółtek, mieszamy wszystko razem, na końcu dosypujemy powoli 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem i kakao,
całość delikatnie  mieszamy drewnianą  łyżką, tak  aby połączyć w wszystkie składniki.

Ciasto wylewamy na dużą płaską blachę o wymiarach 30 x 40 wyłożoną papierem pergaminowym.
Pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu roladę razem z papierem zawijamy w rulon i odstawiamy do wystudzenia.
Należy pamiętać, żeby zawsze ściąć wierzchnią skórkę z placka, wówczas masa śmietanowa bardzo ładnie się przyklei i nie będzie odstawała. 
Krem mascarpone z bitą śmietaną.
1 kubeczek śmietany kremówki 30% (330 ml),
1/2  serka mascarpone,
1 cukier waniliowy (32 g),
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,

  • Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać zimną wodą tak żeby powierzchnia była pokryta w całości, po napęcznieniu żelatynę zalać wrzącą wodą lub mlekiem  do wysokości 1/3 szklanki i wymieszać, aż żelatyna w całości się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i cukier puder.
  • Następnie powoli dodawać serek mascarpone, wszystko razem połączyć mikserem.
  • Kolejno wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłożyć na nasączony biszkopt.
  • Do masy można dodać owoce np. czarne jagody, wiśnie (mogą być, świeże, mrożone lub z konfitury).
Całość zawinąć w pergamin i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Wierzch  rolady dekorujemy takim samym kremem  jaki robimy do  środka (czyli powtarzamy jeszcze raz taki sam krem). Boki obsypujemy potarkowaną czekoladą (1/2 tabliczki) zmieszaną z potarkowanym batonem "Grześkiem"  natomiast górę posypujemy drobno pokrojonymi orzechami

5 komentarze:

  1. rolada rewelacja, pyszna,

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego po wlaniu zimnej, gęstniejącej żelatyny masa się zważyła? co wtedy robić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Podejrzewam, że śmietana była za mocno ubita i to mogło spowodować reakcję,
    ciepłej masy śmietankowej z zimną żelatyną, żelatyna powinna być
    przestudzona, lekko ciągnąca, nie całkiem zimna.
    Skoro już tak się stało, to nie należy nic robić tylko odczekać, aż żelatyna zacznie działać i pięknie ściągnie nawet zważoną masę.
    pozdrawiam L.

    OdpowiedzUsuń
  4. również powodem mogła być lekko kwaśna śmietana,
    bo mi też tak się zdarzyło, śmietana się ubiła a po dodaniu żelatyny klapa,
    ale żelatyna ściągnęła masę i nadrobiła wszystko.
    L

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak właśnie zrobiłam, dzięki. Rolada nie straciła na smaku a druga już wyszła super.

    OdpowiedzUsuń