Sprawdzony przepis:
1kg mąki,
10 dag drożdży,
około 2 szklanek mleka,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy
½ szklanki oleju (lub pół kostki rozpuszczonej margaryny),
1 mały jogurt,
2 całe jaja,
2 żółtka,
1 opakowanie gotowej marmolady wieloowocowej lub o smaku różanym,
Do wysokiej miski wsypujemy około 0,5 kg mąki (pozostałe 0,5 na koniec), wlewamy rozczyn, zmiksowane jaja, jogurt, pozostałe ciepłe mleko, miksujemy, aż powstanie jednolita luźna masa, powoli dosypujemy mąkę i na końcu wlewamy olej lub tłuszcz.10 dag drożdży,
około 2 szklanek mleka,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy
½ szklanki oleju (lub pół kostki rozpuszczonej margaryny),
1 mały jogurt,
2 całe jaja,
2 żółtka,
1 opakowanie gotowej marmolady wieloowocowej lub o smaku różanym,
Miksujemy dopóki mikser daje radę mieszać, gdy ciasto robi się coraz gęstsze odstawiamy mikser dosypujemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ręcznie, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Tak wyrobione ciasto obsypujemy mąką (do obsypania musimy użyć dodatkowo 2 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1(h),
Wyrośnięte ciasto, wyjmujemy na stolnicę, kroimy na kawałki po około 10 cm, każdy pasek leciutko wałkujemy a następnie kroimy w trójkąty,
nakładamy po 1 łyżeczce marmolady i zawijamy rogaliki, zawsze zawijamy od szerszej części do węższej,
tak przygotowane rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20- 25 minut.Najpierw ustawiamy piekarnik na 100 C, a gdy już podrosną, podkręcamy do temperatury 150 C.
nakładamy po 1 łyżeczce marmolady i zawijamy rogaliki, zawsze zawijamy od szerszej części do węższej,
tak przygotowane rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20- 25 minut.Najpierw ustawiamy piekarnik na 100 C, a gdy już podrosną, podkręcamy do temperatury 150 C.
0 komentarze:
Prześlij komentarz