Ads 468x60px

wtorek, 17 września 2013

Domowe rogaliki drożdżowe


Sprawdzony przepis:
1kg mąki, 
10 dag drożdży, 
około 2 szklanek mleka, 
1 szklanka cukru, 
1 cukier waniliowy
½ szklanki oleju (lub pół kostki rozpuszczonej margaryny),
1 mały jogurt, 
2 całe jaja, 
2 żółtka, 
1 opakowanie gotowej marmolady wieloowocowej lub o smaku różanym,
Do wysokiej miski wsypujemy około 0,5 kg mąki (pozostałe 0,5 na koniec), wlewamy rozczyn, zmiksowane jaja, jogurt, pozostałe ciepłe mleko, miksujemy, aż powstanie jednolita luźna masa,  powoli dosypujemy mąkę i na końcu wlewamy olej lub tłuszcz.
Warto wiedzieć
Miksujemy dopóki mikser daje radę mieszać, gdy ciasto robi się coraz gęstsze  odstawiamy mikser dosypujemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ręcznie, aż wszystkie składniki  ładnie się połączą. Tak wyrobione ciasto obsypujemy mąką (do obsypania musimy użyć dodatkowo 2 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1(h),
Wyrośnięte ciasto, wyjmujemy na stolnicę, kroimy na kawałki po około 10 cm, każdy pasek leciutko wałkujemy  a następnie kroimy w trójkąty,
nakładamy po 1 łyżeczce marmolady i zawijamy rogaliki,  zawsze zawijamy od szerszej części do węższej,
tak przygotowane rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem  i wstawiamy  do piekarnika na około 20- 25 minut.Najpierw ustawiamy piekarnik na 100 C, a gdy już podrosną, podkręcamy  do temperatury 150 C.


Polewamy kolorowym lub białym lukrem. Do białego lukru można dodać odrobinę soku z malin lub wiśni.


Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz